Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#15 "Jag klarar inte av att se någon jag älskar förstöra sin hälsa och ekonomi"

Från 2018
Pojke sitter på staket
Bildtext Bildmontage: Miro Johansson
Bild: PixaBay

Min son hade mått psykiskt dåligt en längre tid. I samband med en livskris verkade det som om han skulle gå in i en psykos.

Jag talade med honom i telefon i många timmar, han var fylld av ångest och hade hallucinationer och så småningom kröp det fram att han rökt hasch ett antal gånger under vintern.

Jag visste ju att droganvändning i vissa fall kan utlösa psykoser och blev alldeles chockad. Hans vän hade erbjudit honom hasch och sedan berättat hur han själv kunde beställa hasch på nätet, det levererades till hemadressen av en kurir.

Jag åkte till honom och krävde att få se cannabisen och efter en stund tog han fram en glasburk. Jag hällde cannabisen i wc:n och spolade. Pipan vet jag inte var han förvarar den men han påstod att han fått den till låns.

Jag vet inte om jag agerade rätt, men sa åt honom att jag inte kommer att hålla kontakt med honom om han börjar knarka. Jag tänkte att det kunde ha en preventiv effekt. Gjorde jag rätt? Jag klarar inte av att av att se någon som jag älskar förstöra sin hälsa och ekonomi genom att använda droger hur "milda" dom än är.

Jag märker att han söker efter argument som försvarar användning av "milda" droger och han försöker avdramatisera allt. Han säger att han inte skall använda i fortsättningen men hur går det nästa gång han erbjuds droger?

Jag är alldeles chockad över att man kan beställa droger via nätet och hur kommer inte polisen åt försäljarna? Har inte polisen befogenheter att ingripa? När man googlar finns det detaljerade anvisningar om hur man skall gå till väga när man beställer knark!!!

Har inte vågat berätta för de närmaste anhöriga för jag vet att alla då skulle ta avstånd från honom men jag hoppas att min reaktion skall få honom att tänka om. Har försökt få honom att bryta med sin vän men han säger att det inte är vännens fel utan hans egen dumhet när han inte sade nej. Vet inte vad jag skall ta mig till. Skulle inte orka bära den här oron. Vad kan jag göra?