Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kokkotyöstiftelsen startar ungdomsverkstad i Jakobstad – ska erbjuda unga en mjukstart

Från 2018
Tuntemattomien nuorten jalat.
Bildtext Det finns behov av en plats där ungdomar kan få en mjukstart, tror man vid Kokkotyöstiftelsen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kokkotyöstiftelsen startar en ungdomsverkstad i Jakobstad. Verkstaden ska fungera enligt lågtröskelmodell och vara ett första steg för den unga tillbaka till studie- eller arbetsliv.

Kokkotyöstiftelsen har precis fått besked om finansieringen av Regionförvaltningsverket. Som bäst håller man på att rekrytera en handledare och tanken är att starta verksamhetet så snabbt som möjligt.

Just nu förhandlar Kokkotyöstiftelsen med staden om att hyra utrymmen i centrum.

Musikcaféet After Eight har sedan tidigare en ungdomsverkstad. Men Kokkotyöstiftelsens verksamhet kommer att se lite annorlunda ut. Modellen har man tagit från det som på finska kallas för starttipaja.

- Det finns arbetsverkstäder i Jakobstad sen tidigare, men för vissa ungdomar känns tröskeln att delta för hög. Vi kommer att börja med att hjälpa ungdomarna att bygga sin självkänsla och få kontroll över sitt liv, säger Ronnie Djupsund som är verkställande direktör på Kokkotyöstiftelsen.

Återfå dygnsrytm

Därifrån ska ungdomarna kunna gå vidare till en arbetssverkstad. Det handlar långt om att komma sig upp på morgonen och återfå dygnsrytmen.

- Ungdomarna har ofta svårt med att stiga upp om morgonen, de har vänt på dygnet och då är det svårt att hitta en arbets- eller studieplats, säger Djupsund.

Ronnie Djupsund
Bildtext Ronnie Djupsund i Kokkotyöstiftelsens utrymmen i Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Djupsund säger att man på Kokkotyöstiftelsen fått signaler om att det finns behov av en sådan ungdomsverkstad.

- Bland annat de uppsökande ungdomsarbetarna har sagt att det finns behov av en plats där ungdomar kan få en mjukstart, säger Djupsund.

Sedan tidigare har stiftelsen ungdomsverksamhet i Kaustby och i Karleby.

Diskussion om artikeln