Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimito centrum får ny park med bärbuskar, äppelträd och lekpark

Från 2018
Uppdaterad 04.05.2018 06:22.
Grusgångar i gräset på gräsmattan intill Villa Lande fotat uppifrån.
Bildtext Grusgångarna är färdiga till den blivande parken intill Villa Lande i Kimito.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Kimito centrum har inte riktigt något grönområde som är trivsamt i närhet till service. Sommaren 2017 bad kommunen därför sina invånare skicka in förslag på hur man kunde göra centrumet trevligare och många tips kom in.

- Vi hade tänkt främst på parken, eller gräsmattan intill Villa Lande. Med den här planen hoppas vi att så många som möjligt hittar något som passar dem, säger planläggningsarkitekten Kirsti Virkki.

Hon rullar ut en preliminär ritning över den blivande parken på bordet. Bilden är full med cirklar, pilar och symboler som markerar var bland annat träd, leksaker och hängmattor ska placeras. I mitten har man ritat in en fontän.

Karta över blivande park
Bildtext Så här ser en planeringskarta ut över den blivande parken. Men mycket kan ännu ändras och allt blir inte klar med en gång
Bild: Amanda Vikman/Yle

Jonas Pomrén är fastighets- och infrachef i Kimitoöns kommun, och han berättar lite om tidsplanerna.

- Vi vet inte säkert hur långt vi kommer i år. Men grusgångarna är på plats och nu ska vi sätta igång med planteringarna. I anläggningsskedet tänkte vi också gräva för vatten och avlopp så att det finns här om vi vill ha en fontän, säger Pomrén.

Parken ska anläggas i etapper. Det kommer att bli en del bärbuskar och äppelträd som allmänheten kan plocka och njuta av. Mot vägen blir det en häck som ska dämpa ljudet och insynen till parken.

Samarbete med Villa Lande

Pomrén säger också att man har tänkt sig ett samarbete med Villa Lande där man kunde få hyra schackspel, kubb eller till och med köpa med sig en picknickkorg som kunde avnjutas i parken.

- Beträffande lekparken är det inte helt klart vad allt som ska byggas, men gungor och balansgång har vi med i planerna. Sen har vi tänkt att allt ska vara i naturliga färger, inte grällt och plastigt, säger han.

När vi frågar några människor på gatan vad de tycker om de nya planerna blir responsen enbart positiv.

en kvinna och en man intill ett litet äppelträd framför en gul stenbyggnad med skylten miljö- och teknik
Bildtext Jonas Pomrén och Kirsti Virkki är båda inblandade i parkens utformning.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det är som en öken här med allt för glest mellan byggnaderna. Allt man gör för att minska det intrycket är bra! Kimito centrum skulle behöva förtätas säger en äldre herre.

- Kimito centrum är verkligen trist, några små förkrympta träd. Bra med allt nytt! Säger en kvinna som är på väg till bilen med matkassarna.

Diskussion om artikeln