Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segertåget fortsätter – Smålejonen klara för semifinal

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 16:20.
Finlands U18-landslag i hockey.
Bildtext Smålejonen besegrade Vitryssland i kvartsfinalen.
Bild: Lehtikuva

För fjärde året i rad kommer Smålejonen att spela om medaljer i VM. Laget hade inga problem med att besegra Vitryssland i kvartsfinalen.

Smålejonen gick genom gruppspelet i VM utan att tappa poäng. Laget besegrade Slovakien, Frankrike, Ryssland och Tjeckien då man vann gruppen.

Det gjorde att Smålejonen ställdes mot den andra gruppens fyra Vitryssland i kvartsfinalen. Och även nu fortsatte segertåget. Laget vann matchen med 5–2 och kommer att möta Sverige i semifinalen på lördag.

– Vi lyckades fantastisk i den här matchen och vi kan vara stolta över att vi är klara för semifinal. Vi känner det svenska laget och det kommer att bli en fin match, säger chefstränaren Tommi Niemelä till Yle.

Tre mål i första perioden

Smålejonen kom riktigt taggat till kvartsfinalen och gjorde tre mål i den första perioden. Leevi Aaltonen satte 1–0 redan efter 1.39 och halvvägs in i perioden ökade Kaapo Kakko på till 2–0. Jesse Moilanen prickade in sitt första mål i turneringen då den första perioden var femton minuter gammal.

Vitryssland som bara vann en match i gruppspelet reducerade tidigt i början av den andra perioden men var aldrig nära att rubba Smålejonen.

Kim Nousiainen gjorde 4–1 efter 27.39 och i slutet av mittperioden satte Niklas Nordgren 5–1 i numerärt överläge. Vitryssland reducerade ytterligare en gång i början av den sista perioden men närmare än så kom inte laget.

Finland åkte på ett bakslag i den tredje perioden då centern Jesperi Kotkaniemi skadade knäet och var tvungen att bryta matchen. Niemelä kommer ändå med lugnande besked.

– Han är okej och kan fortsätta spela i turneringen, säger han.

Resultat:

Finland – Vitryssland 5–2
01.39 1–0 Leevi Aaltonen (Anton Lundell, Kristian Tanus) pp
10.27 2–0 Kaapo Kakko (Toni Utunen, Mikko Kokkonen)
14.39 3–0 Jesse Moilanen (Ville Petman, Konsta Hirvonen)
21.53 3–1 Vladimir Alistrov (Alexej Protas, Ilja Kazjanin)
27.39 4–1 Kim Nousiainen (Jesse Moilanen, Ville Petman)
35.32 5–1 Niklas Nordgren pp
41.59 5–2 Ilja Usov (Kirill Levsjunov)

Diskussion om artikeln