Plastkonsumtionen har bekymrat Eva Biaudet i flera år – nu antog hon utmaningen att leva plastfritt i en vecka
Det var videon med valen som sköljts upp på en strand med magen full av plastskräp som fick riksdagsledamoten Eva Biaudet att reagera. Därför antog Eva Biaudet utmaningen att leva plastfritt i en vecka. Det visade sig bli en väldigt tankeväckande vecka.
Väldigt mycket i vår vardag kräver plastkonsumtion, plast finns med i de allra flesta sammanhang på något sätt.
– Ganska fort insåg jag att det oftast är frågan om plastförpackningar av olika slag, som man som konsument ofta blir tvungen att köpa.
Blunder första dagen
Redan första dagen av utmaningen trillade Eva Biaudet i den första fallgropen.
– Jag köpte en croissant och med den köpte jag, utan att ens tänka på det, en liten engångsförpackning med Nutella. Så lätt gick det, redan första dagen.
Men efter det första misstaget kom utmaningen bra igång, men det krävde en del planerande och mycket tankeverksamhet.
– I matbutiken såg jag allting med nya ögon. Det finns en massa produkter som man tänker att är färska och bra eller ekologiska som jag inte får köpa för att de är förpackade i plast på något sätt.
De allra flesta färskvaror som sallad, örter och mycket av grönsakerna är förpackade i plast.
Utan plastpåsar i matbutiken
– I vår familj använder vi mycket färskvaror, så det var en utmaning att hitta sådant jag kunde köpa. Jag köper mycket frukter och tomater, men nu fick äpplen och lime och det andra rulla omkring fritt i korgen, prislappen satte jag på ärmen eller på bananerna, skrattar Eva Biaudet.
Under veckan blev det också klart att det finns mycket annat som också är förpackat i plast, som det inte ens i nuläget finns några andra alternativ för, än just plast.
– Det var tur att utmaningen bara pågick i en vecka, för under en vecka behöver man t.ex. inte köpa schampo eller smink. Allt sådant är oftast förpackat i olika former av plast.
Mot slutet av veckan gick det mesta lättare.
– Att alltid ha med sig en tygkasse är lätt att minnas och mycket av konsumtionen handlar om vanor, konstaterar Eva Biaudet.
Minska plastanvändningen
Andrea Weckman, som är sakkunnig inom cirkulär ekonomi och avfallshantering och sittande ordförande för Natur och miljö, blev positivt överraskad av hur bra Eva Biaudet klarade sin plastutmaning.
– Du tycks verkligen ha lyckats rätt bra att leva utan plast och samtidigt har du också tvingats fundera på det här, säger Andrea Weckman.
Andrea Weckman jobbar bland annat med cirkulär ekonomi. Det är ett hett begrepp just nu när det kommer till miljö och framtid.
– Cirkulär ekonomi handlar om att övergå från ett lineärt system där man producerar, använder och slänger en vara, till ett system där man knyter ihop båda ändorna av kretsloppet. Det vill säga att man skapar ett slutet kretslopp, där det man slänger är material som återvinns.
För att cirkulär ekonomi ska uppnås krävs det att konsumtionen minskas rejält, och att återanvändning och återvinning sätts i system i mycket högre grad än vi gör idag, påpekar Weckman.
Undvik onödig konsumtion
Enligt Weckman är det viktigaste just det att man funderar på hurdan plast man använder och varför. Att man funderar på vad som på riktigt underlättar i vardagen och hurdana plastgrejer man de facto bra kan leva utan.
Det här med plast är inte helt enkelt att ta ställning till. Vi ser mer och mer bevis för hur världshaven och naturen förstörs av plastavfall och mikroplaster som tagit sig in i de naturliga kretsloppen.
– Plast är en stor miljöbov då det hamnar i naturen, menar Andrea Weckman. Men det finns förstås bra egenskaper med plast också.
Ibland är det värt att ha den där plastförpackningen för att minska på matsvinn eller av hälso- eller hygienskäl.
Sortera plastavfall rätt
En annan viktig grej för att plastet inte ska hamna i naturen är att man sorterar plastavfallet rätt.
– Den enklaste tumregeln här är att allt som kan ses som en plastförpackning kan sättas i plaståtervinningen. Det vill säga, när det man egentligen köpt varit förpackat i plast, kan det sättas i plaståtervinningen. Inget annat.
Men hur mycket ansvar ska sättas på konsumenten och hur dåligt samvete ska man som konsument tvingas ha?
Andrea Weckman och Eva Biaudet är eniga om att ansvaret inte alls enbart ligger hos konsumenterna.
– Det krävs åtgärder både på politisk nivå och bland producenterna för att konsumtionsvanorna och förhållningssättet till plast ska förändras.
Andrea Weckmans plasttips:
– Tänk på hur du konsumerar plast. Fundera på hurdan plast du behöver i vardagen och hurdan du kan leva utan. Köp inte plast i onödan.
– Se också på hur du använder den plast som du redan har. Det är i regel mer miljövänligt att se till att återanvända plasten flera gånger innan den slängs.
– Köp inte engångsvattenflaskor, ha med en egen. Eller använd en egen kaffekopp när det går.
– Ha med dej en tygkasse när du ska handla.
– Undvik mikroplaster i kosmetik.
– Tvätta inte kläder i onödan. Via tvättmaskinen kommer en stor del av mikroplasterna ut i naturens eget kretslopp.
– Sortera plasten rätt: Alla slags plastförpackningar ska i plastinsamlingen. Plastprylar ska i blandavfall. (PVC-plast är det enda undantaget i förpackningsform, det ska alltid i blandavfall.)
Ifall du vill veta mera om hur avfallet ska sorteras bäst i just din kommun lönar det sig att gå in på din egen kommuns webbsidor och gå vidare till avfallssortering.

Riksdagsledamot Eva Biaudet lever plastfritt i en vecka
Eva Biaudet och Andrea Weckman medverkar i Efter Nio radio i Yle Vega på lördag 28.4 kl. 9.03 och på Yle Arenan.
Plastinsamlingen går trögt och förbudet mot mikroplaster dröjer: "Hoppas Sveriges beslut sätter fart på EU"
Svenskarna betydligt bättre än finländarna på att samla in.