Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Valmet Automotive på rekryteringsturné – stort intresse i Vasa

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 16:47.
Valmet i Vasa på rekryteringsturné.
Bildtext Valmet i Vasa på rekryteringsturné.
Bild: Yle/Pia Lagus

Intresset var stort då Valmet Automotives rekryteringsturné kom till Vasa på torsdagen. Över 150 personer sökte sig till torget med seriöst intresse för att jobba i bilfabriken i Nystad.

- Det har varit en jämn ström av folk hela dagen och just nu har vi stugan full, säger Katja Karresuo från HR-avdelningen på Valmet Automotive.

Strax intill har man parkerat Valmet Automotives långtradare och flera Mercedes-bilar, byggda vid bilfabriken i Nystad.

Just nu har fabriken behov av tusen nya anställda och rekryteringsturnén landar på åtta olika orter. Utöver Vasa besöker man även Uleåborg, Kemi, Kajana, Lieksa, Vanda, Kotka och Kouvola.

- Närmast söker vi personer som kan jobba som bilmonterare och materialhanterare, säger Karresuo.

Ny bilmodell på väg

Karresuo är mycket nöjd med den soliga dagens saldo i Vasa.

- Det var verkligt många som kom förbi och vi hade över 200 personer här som ställde frågor, säger Karresuo då det åtta man starka teamet från Valmet står i beråd att packa ihop och avsluta för dagen.

Hur många skulle du säga att var seriöst intresserade?

- Merparten var seriöst intresserade, det var inte många som var här bara för att småprata. Jag skulle säga 150 personer i alla fall.

Valmet i Vasa på rekryteringsturné.
Bildtext Intresset för att jobba är bilfabriken i Nystad är stort och många ville ställa frågor under rekryteringsdagen i Vasa.
Bild: Yle/Pia Lagus

Vid bilfabriken i Nystad bygger man i huvudsak Mercedes-bilar och härnäst börjar man bygga även den nya A-klassens Mercedes.

Katja Karresuo berättar att många undrat över vilka förhandskunskaper som krävs. Defacto finns ingen utbildning i Finland som automatiskt skulle göra en kompetent.

- Vi har en egen utbildning på plats i Nystad för alla som börjar jobba med att montera bilar för oss. Så om man kommer rustad med den inställningen att man vill lära sig så räcker redan det väldigt långt.

Många ställde också frågor om boende och dagvård i Nystad.

Valmet Automotive har idag fler än 4 000 anställda i Finland. Kring 30 procent av bilfabrikens anställda är kvinnor.

Diskussion om artikeln