Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländarnas EM över – Nyström och Kaisti stod för bästa insatsen

Från 2018
Anton Kaisti och Jenny Nyström.
Bildtext Anton Kaisti och Jenny Nyström.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Den bästa blåvita prestationen i EM i badminton sågs i den andra omgången i mixeddubbel. Anton Kaisti och Jenny Nyström var två vunna bollar ifrån att vinna över tävlingarnas sjundeseedade par.

Efter det klart förlorade första setet var finländarna i rejäl brygga i andra set mot Tysklands Marvin Emil Seidel och Linda Efler – Tysklands näst bästa par, sjundeseedade i EM, 23-rankade i världen. Ett par från världstoppen, med andra ord.

Men Kaisti och Nyström lyckades vända underläget till seger med 21–18, och den vägen tvinga fram ett tredje och avgörande set.

Om det dittills varit tyskarna som varit det snäppet vassare paret, var det nu ombytta roller. Nyström var ettrig vid nätet och Kaisti lät sin fruktade smash tala.

– Andra och tredje set var riktigt bra spel. Vi gjorde rätt saker på plan, höll nätet och kom den vägen åt att anfalla, säger Nyström.

Små marginaler

På den här nivån är det de små skillnaderna som avgör vem som vinner matcherna: det gäller att hålla bollen nära nätkanten, att slå noggranna slag mot linjerna och välplacerade slag mot olika svåra delar av kroppen, att maskera och variera sina slag. Att variera tempot. Att inte göra lätta fel. Listan kunde göras lång.

I andra och tredje set var det just så finländarna spelade. Och det gav resultat. Det höll på att bära ända fram till seger. Kaisti och Nyström ledde länge med två poäng: 11–9, 15–13, 16–14, 17–15. Och ännu 19–17. Det var nära att skrivas ett stycke finländsk badmintonhistoria i Huelva.

Ett servefel satte punkt på finländarnas framfart och sedan tog tyskarna tre poäng i rad: 21–19, schack matt. Ridå. Den första blåvita kvartsfinalplatsen i mixeddubbel, ja i dubblarna överlag, blev två poäng ifrån.

– Visst skulle det ha varit fint att vara det första finländska paret som kommer bland de åtta bästa i EM. Det var inte långt ifrån, säger Nyström.

Med facit på hand kan man ändå säga att Kaistis och Nyströms insats var den bästa finländska prestationen i EM. Glädjande att de på allvar klarade av att utmana ett par som klättrat in bland de 25 bästa i hela världen.

Synd bara att det inte riktigt räckte till. Nära var det.

Anton Kaisti och Jenny Nyström.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Väggen emot för Mikkelä

EM tog slut även för de övriga finländarna som fortfarande var med och krigade på torsdagen. Airi Mikkelä gjorde en fin match mot Danmarks etta Mia Blichfeldt, men i det långa loppet var världslistan 20:a ett nummer för stort. Danskans segersiffror skrevs 21–15, 21–13.

– Tyckte jag spelade bra, och precis som många sade så var spelet jämnare än vad siffrorna visade. Det var små marginaler som avgjorde, säger Mikkelä.

Även i damdubbel blev det sorti när Jenny Nyström i par med Sonja Pekkola fick se sig besegrade av Hollands Debora Jille och Imke van der Aar. Resultatet 21–10, 21–12 talar för sig självt: klar seger för holländarna som avancerar till EM-kvartsfinal.

– De var helt enkelt för bra. Sådana här högklassiga matcher borde man få spela ännu mera, säger Nyström.

Diskussion om artikeln