Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tapparas svit bruten – Mäkelä sköt guldet till Kärpät

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 22:26.
Aleksi Mäkelä jublar efter ett mål
Bildtext Aleksi Mäkelä gjorde det enda målet i den sjätte finalen.
Bild: Lehtikuva

Efter två raka guldsäsonger får Tappara nu lämna över bucklan till Kärpät. Aleksi Mäkelä blev Kärpäts stora hjälte då han gjorde matchens enda mål i den sjätte finalen.

Kärpät bommade två matchbollar tidigare i finalserien men inte den tredje. Efter en riktig thriller i Tammerfors vann Kärpät den sjätte finalmatchen med 1–0 och tog sitt åttonde ligaguld och det första sedan våren 2015.

Aleksi Mäkelä som gjorde sin andra match i slutspelet blev den stora guldhjälten för Kärpät då han prickade in segermålet med fyra och en halv minut kvar att spela.

– Jag är väldigt glad och tacksam. Det kunde ha gått precis hur som helst och Tappara kunde lika gärna vunnit. Jag är stolt över laget, det här är ett fint ögonblick, säger Kärpäts tränare Mikko Manner till Ruutu+.

Manner har gjort succé i Kärpät den här säsongen. Efter några år som assisterande tränare fick han chansen som huvudtränare och förde laget hela vägen till guldet.

Kärpät jublar
Bild: Lehtikuva

"En fantastisk resa"

Målvakten Veini Vehviläinen byttes ut efter tre insläppta mål i första perioden i match fem men nu spikade han igen kassen. Vehviläinen var riktigt bra i den sjätte finalen och räddade 28 skott.

– Det här kunde jag inte ha trott, det kommer nog att ta ett tag innan det sjunker in. Det har varit en fantasisk resa, säger Vehviläinen.

Kärpät vann sitt första ligaguld 1981 och under 2000-talet har det sedan blivit ytterligare sju guld (2004, 2005, 2007, 2008, 2014, 2015 och 2018).

– Det är helt fantastiskt och nu ska vi njuta av det här. Jag har varit många år i Finland och nu fick jag uppleva något stort, säger Charles Bertrand som var grundseriens bästa målskytt.

Kärpäts lagkapten Lasse Kukkonen har varit med och vunnit fyra guld med klubben. Efter det senaste guldet berättar Kukkonen att han nu avslutar säsongen. Har kommer inte att spela i VM och har lägger också Lejonkarriären på hyllan.

– Från och med nu följer jag med landslagets matcher från tv-soffan, säger han till Yle.

Resultat:

Tappara – Kärpät 0–1
55.32 0–1 Aleksi Mäkelä (Jari Sailo)

Kärpät vann guldet efter 4–2 i matcher

Diskussion om artikeln