Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen besegrade Ryssland – Säteri vass i straffläggningen

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 22:05.
Lejonen jublar efter ett mål
Bild: Lehtikuva

Den positiva trenden fortsätter för Lejonen. För andra gången på en dryg vecka besegrade man Ryssland och inledde helgens EHT-turnering med en straffseger.

Om en dryg vecka kör VM igång för Lejonen och den svenska EHT-turnering fungerar som genrep inför mästerskapet och är samtidigt sista chansen för spelarna att visa upp sitt kunnande med tanken på en plats i den slutliga truppen.

Laget inledde VM-genrepet inför halvtomma läktare i Helsingfors med att besegra Ryssland. I en match som inte hade något större underhållningsvärde vann Lejonen med 3–2 efter straffar.

– Jag tycker att vi gör det bra i första och tredje perioden. I straffläggningen syntes det att självförtroendet var bra hos spelarna och vi var det bättre laget, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki till Yle.

Säteri bjöd på första målet

Harri Säteri som kommit in i truppen till den här turneringen fick chansen mellan stolparna och hann bara rädda tre puckar innan Ryssland tog ledningen.

Knappt åtta minuter in i matchen gjorde Stanislav Galijev 1–0 från liten vinkel och det var ett mål som Säteri får ta på sitt konto.

Lejonen hade inte mycket att komma med i anfallsväg i den första perioden. Pekka Jormakka fick den bästa chansen i slutet av perioden men han skott gick rakt på den ryska målvakten Vasilij Kosjetjkin.

I början av den andra perioden fick Lejonen träna powerplay i flera omgångar och till slut gav det utdelning. Juuso Puustinen sköt direkt på passning och hans fladderpuck gick in bakom Kosjetjkin efter 28.34.

Finland tog ledningen

I början av den sista perioden tog Lejonen ledningen. Laget kom i en kontring och Veli-Matti Savinainen spelade fram till Toni Rajala som satte sitt första landslagsmål.

Rajala hade ytterligare en vass chans i powerplay i den tredje perioden men lyckades inte föra upp laget i en tvåmålsledning och i stället kvitterade Ryssland. Alexander Barabanov var sist på pucken efter lite kalabalik framför det finländska målet och satte in kvitteringen då drygt fyra minuter återstod att spela.

Matchen gick sedan till straffar där Juuso Puustinen och Veli-Matti Savinainen nätade för Finland medan Harri Säteri spikade igen och räddade fyra ryska straffar.

Resultat:

Finland – Ryssland 3–2 efter straffar
07.42 1–0 Stanislav Galijev (Pavel Butjnevitj)
28.34 1–1 Juuso Puustinen (Ville Pokka, Veli-Matti Savinainen)
45.42 2–1 Toni Rajala (Veli-Matti Savinainen, Henri Jokiharju)
55.44 2–2 Alexander Barabanov (Maxin Mamin, Ilja Kablukov)
65.00 3–2 Juuso Puustinen

Harri Säteri FIN 4+3+5+3=15
Vasilij Kosjetjkin RUS 7+5+10+1=23

Publik: 5439

Diskussion om artikeln