Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Tredje gången gillt - historiskt toppmöte tar sikte på slutligt fredsavtal

Från 2018
Uppdaterad 27.04.2018 07:50.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In i Panmunjom då de stiger in i Fredshuset för att inleda förhandlingarna.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In i Panmunjom då de stiger in i Fredshuset för att inleda förhandlingarna.
Bild: EPA-EFE/KOREA SUMMIT PRESS POOL

Toppmötet i stilleståndsbyn Panmunjom är historiskt, för det är tredje gången som ländernas ledare möts. Det har tidigare skett åren 2000 och 2007.

Det var Sydkoreas första vänsterliberala president Kim Dae-Jung som bröt isen år 2000 då han reste till Pyongyang för att träffa Kim Jong-Uns far Kim Jong-Il.

Kim Dae-Jung belönades med Nobelpriset delvis tack vare toppmötet, även om det senare visade sig att Sydkorea betalade 500 miljoner dollar för att locka Nordkorea till förhandlingsbordet.

Sydkoreas andra framstegsvänliga president Roh Tae-Woo upprepade bedriften då han år 2007 åkte till Pyongyang för att träffa Kim Jong-Il i Pyongyang. Den nuvarande presidenten Moon Jae-In var Rohs stabschef och han ledde den sydkoreanska kommittén inför toppmötet år 2007.

Roh hade då endast ett år kvar av sin mandatperiod och alla framsteg som gjordes i relationerna mellan Nord- och Sydkorea omintetgjordes av konservativa presidenter som följde efter Roh.

- Nordkorea kommer antagligen att frige tre fängslade amerikaner. De ger sannolikt också löften om ett fortsatt stopp på missil- och kärnvapenprov, vilket inte kostar Nordkorea något

― professor Koh Yu-Hwan

Denna gång är det Sydkorea som står för arrangemangen och det som gör dagens toppmöte särskilt historiskt är att en nordkoreansk ledare för första gången sätter sin fot på sydkoreansk mark då Kim Jong-Un träder över stilleståndslinjen i Panmunjom, klockan 9:30 lokal tid (Sydkorea ligger sex timmar före Finland).

Vid tiotiden kommer de bägge ledarna att sätta sig vid förhandlingsbordet i Sydkoreas Fredshus, som har renoverats för detta ändamål.

Portabel toalett för Kim

Förhandlingarna förs på tredje våningen kring ett bord som har formats som en bro vilket skall symbolisera hur länderna kan överbrygga motsättningar.

Mötet har planerats in i minsta detalj. Ledarna sitter till exempel 2018 millimeter från varandra för att symbolisera årtalet och man kommer bland annat att bjuda på röstipotatis eftersom Kim tillbringade sina skolår i Schweiz.

En lustig liten detalj är att Kim Jong Un kommer att ha med sig en portabel toalett för att hans avföring inte skall bli kvar i Sydkorea, så att den kan studeras av nyfikna utländska agenter som vill veta mer om hans hälsa.

Det ironiska är att det är den amerikanska generalen Vincent Brooks som formellt bär ansvaret för Kim Jong-Uns säkerhet, i egenskap av kommendör för FN-styrkan i den demilitariserade zonen (DMZ), som löper genom den Koreanska halvön vid den 38 breddgraden.

Två av tre frågor avklarade

Tre frågor står på dagordningen: Kärnvapennedrustning, ett formellt fredsavtal och hur man kan förbättra relationerna mellan länderna.

Frågan om ett fredsavtal som skall ersätta vapenstilleståndsavtalet från år 1953 samt de bilaterala relationerna, har länderna redan förhandlat om i detalj och officiella deklarationer om dessa frågor lär redan vara färdiga.

Nedrustningsfrågor skall ledarna själva förhandla om och det officiella uttalandet kommer att utformas enligt deras önskningar.

Sydkorea understryker att det inte är en central part i förhandlingarna om kärnvapen och missiler, utan det är en fråga främst mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, plus Ryssland och Kina som i något skede måste tas med i nedrustningsförhandlingar om de någonsin når så långt.

Det slutliga fredsavtalet är också en fråga som berör Kina och USA, som undertecknade det gällande stilleståndsavtalet medan Sydkorea inte gjorde det.

DMZ förpassas till historien?

Ett fredsavtal skulle också innebära en dramatisk förändring för den demilitariserade zonen vid den spända gränsen, för då skulle det inte längre behövas en USA-ledd FN-styrka i området.

Nordkorea har för sin del alltid understrukit att det inte längre behövs amerikanska soldater i Sydkorea efter ett fredsavtal.

USA har närmare 30 000 soldater i Sydkorea både i Soul och i en nybyggd bas utanför huvudstaden, som är den största amerikanska militärbasen utanför USA.

Nordkoreaexperten Koh Yu-Hwan tror att Kim Jong-Un eftersträvar en öppning utåt efter att Nordkorea fullbordade sitt kärnvapenprogram
Bildtext Nordkoreaexperten Koh Yu-Hwan tror att Kim Jong-Un eftersträvar en öppning utåt efter att Nordkorea fullbordade sitt kärnvapenprogram
Bild: Yle/Song-Hak Ra

Ekonomi och samarbete

En av Sydkoreas främsta Nordkoreaexperter, professor Koh Yu-Hwan, är inte överraskad av den försonliga linje som Nordkorea har gått in för efter årsskiftet, eftersom Kim Jong-Un nu eftersträvar en öppning till omvärlden för att förbättra det utarmade Nordkoreas ekonomi.

- För att det skall lyckas måste Nordkorea samarbeta med andra länder som Sydkorea. För Kim är kärnvapenprogrammet bara ett medel att uppnå hans främsta mål; regimens fortsatta välbefinnande och en förbättrad ekonomi som inte bara stärker hans egen ställning utan också gagnar hans folk. Det skulle befästa hans ställning ytterligare, säger Koh Yu-Hwan.

Kim meddelade redan i ifjol höstas att Nordkorea hade uppnått sina upprustningsmål. Landet har fungerande kärnvapen och dessutom långdistansmissiler som i princip kan nå det nordamerikanska fastlandet.

- Det gav Kim självförtroende att ta nästa steg, den öppning till omvärlden som vi nu bevittnar, säger Koh Yu-Hwan som har varit med om förberedelserna inför toppmötet i egenskap av presidentens och utrikesministerns rådgivare.

Inga sanktionslättnader

Sydkorea understryker att det inte kan erbjuda Nordkorea ekonomiska lättnader på grund av FN-sanktioner, men sanktionerna utgör inget hinder för massivt humanitärt bistånd, som konservativa presidenter drog in.

Nordkorea hoppas att den numera stängda sydkoreanska industribyn Kaeson i södra Nordkorea kunde öppnas igen, men det är inte ännu möjligt på grund av sanktionerna. Kaeson gav Nordkorea stora mängder hårdvaluta som landet är i stort behov av.

Länderna kan däremot utveckla sitt samarbete på många andra sätt, till exempel inom kultursektorn med fortsatta besök av orkestrar och musiker från bägge länder, så som vi såg under vinter-OS och därefter när sydkoreanska musiker gav konserter i Pyongyang.

Moon Jae-In har redan meddelat att han vill bilda en "diplomatisk kontaktbyrå" i Panmunjom så att man kan ha regelbunden eller omedelbar kontakt om så behövs.

Nyligen öppnades också en så kallad ”het linje” mellan länderna, som Kim och Moon använde första gången inför toppmötet. Den kan användas i konfliktsituationer för att undvika att kriser utvecklas utom kontroll.

Förbereder toppmöte mellan Trump och Kim

Sydkorea har många gånger försäkrat att Nordkorea inte kommer att kunna splittra Sydkoreas, USA:s och Japans enade front, bland annat eftersom sydkoreanernas händer är bundna av FN-sanktioner

Det är därför som fredagens toppmöte också fungerar som en förberedelse för det planerade toppmötet mellan Kim och Trump i slutet av maj eller i början av juni.

Koh Yu-Hwan är säker på att toppmötet mellan USA och Nordkorea verkligen blir av, eftersom nordkoreanerna kommer att se till att Trump kan ta hem små eftergifter som kan presenteras som stora segrar.

- Nordkorea kommer antagligen att frige tre fängslade amerikaner. De ger sannolikt också löften om ett fortsatt stopp på missil- och kärnvapenprov, vilket inte kostar Nordkorea något.

Förhandlingsprocessen blir lång men Trump kan troligtvis presentera dessa omedelbara eftergifter som stora framgångar, vilket gagnar hans opinionssiffror hemma i USA. Och det är ju det som gäller för Trump säger professor Koh Yu-Hwan.

Song-Hak Ra
Bildtext Svenska Yles Song-Hak Ra på plats i Seoul i Sydkorea.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln