I Kvevlax samsas elever och byggjobbare om utrymmet
Skolor renoveras och byggs ut med jämna mellanrum. Bland annat i Korsholm renoveras just nu Kvevlax skola, samtidigt byggs den ut för att inrymma fler elever när fyra byskolor stänger hösten 2019.
Skolor renoveras och byggs ut med jämna mellanrum.
Bland annat i Korsholm renoveras just nu Kvevlax skola och Keskus koulu. I Vasa är flera skolor proppfulla och behöver byggas ut inom en snar framtid.
I Malax renoveras Yttermalax skola och i de flesta kommuner planerar man renoveringar, tillbyggen och nybyggen.
Två nya delar
Utbyggnaden av Kvevlax skola är i full gång. Där byggs två helt nya delar, med bland annat en stor gymnastiksal och utrymmen för eftis, som flyttar in 2019. Också förskolan ska i finnas i de nya utrymmena.
Idag har Kvevlax skola 147 elever, hösten 2019 stänger skolorna i Veikars, Kuni-Vassor, Petsmo och Hankmo och eleverna därifrån ska börja gå i Kvevlax lärcenter.
Då räknar man med att skolan kommer att ha ungefär 300 elever.
Mindre skolgård
Parallellt med byggarbetena fortsätter skolans verksamhet som vanligt, men Alarik Lundström och Noel Nygård berättar att skolgården är just nu mindre än vanligt
- Nu är skolgården lite mindre, så när vi leker tafatt blir det lite svårare. Jag ser framemot att få en större gymnastiksal, säger Alarik Lundström som går på trean.
- Vi har färre klätterställningar på gården. I vårt klassrum har inte byggnadsarbetena märkts så mycket, säger Milton Backlund som går i sexan.
- Ibland har det varit lite vibrationer inne i skolan, säger Oliver Pada, som går i sexan.
- Jag har sett bilder hur skolan ska se ut och jag tror det kommer att bli jättefint, säger Noel Nygård som också han går på trean.
Fler elever
Noel Nygård har flyttat till Kvevlax från Hankmo och han ser framemot att igen få gå i samma skola som sina kompisar från Hankmo.
- Det blir jättebra, säger Noel Nygård.
I höst ska skolan flytta in i de nybyggda delarna och nästa vinter ska den gamla delen av skolan totalrenoveras.
- På skolgården och i skolan kan det ibland vara ganska mycket ljud, men det har inte hänt så många gånger, säger Alina Lindqvist.
Alina Lindqvist går i sexan och kommer inte att hinna uppleva den nya skolan.
- Min lillasyster går i ettan, så hon får det bra, säger Alina Lindqvist.
Byggarbetsplats på andra sidan väggen
Rektorn Ulrica Nyström tycker också hon att det har gått bra att vistas i skolan och hålla undervisning trots att byggarbetsplatsen är på andra sidan väggen.
- Elever är ju väldigt anpassningsbara och de har funnits sig i situationen. Jag tycker inte att vi till vardags har märkt så mycket av renoveringen.
Nyström berättar att det under vissa perioder har varit mycket ljud som har stört koncentrationen under lektionerna.
- Men det är ju övergående, säger Nyström.
Hon tycker att de som jobbar med byggprojektet anpassar sig bra till att det är barn som rör sig bredvid byggarbetsplasten.
- Det här med säkerhet har de poängterat från första början.
Stora krav på planeringen
Korsholms tekniske direktör Ben Antell berättar att ett byggprojekt där den ordinarie verksamheten finns kvar ställer större krav på projektet redan i planeringsstadiet.
- För byggarna och beställaren är det en klar fördel om byggnaden är tom. Då kan man utföra byggnadsarbetena på ett helt annat sätt.
Antell påpekar att säkerhetsaspekterna är viktiga på de ställen där verksamheten fortgår parallellt med byggprojektet.
- När det är barn i närheten beaktar man säkerheten ännu noggrannare. Men i stort sätt gäller samma säkerhetsaspekter oberoende åldersgrupp.
Farliga arbetsmoment
Han berättar att man oftast försöker förlägga farliga arbetsmoment till tidpunkter på dygnet eller året när byggnaden är tom.
I Kvevlax kommer saneringen i den gamla delen av skolan att göras under sommarlovet.
- Rivningsarbetena vill vi få gjorda under sommaren eftersom de har en större risk, säger Antell.