Jonas Jungar: Fake news var bara början och det lär bli värre - tack och lov för den finländska skolan
I diskussionen kring hur all möjlig användardata används för att påverka oss, riktas ett kollektivt pekfinger mot globala teknologiejättar som Facebook och Google. Visst är det lömskt hur de lyckas utnyttja oss, men strängare lagstiftning kommer aldrig att räcka till. Satsa hellre mera på skolorna och stöd framförallt våra lärare, skriver Jonas Jungar.
EU-komissionen presenterade den här veckan ett åtgärdspaket för att komma åt vad man kallar “online desinformation” d.v.s. felaktig, vilseledande information som i dag sprids på nätet på nolltid. Framförallt är kommissionen orolig för hur orkestrerade propagandakampanjer på nätet kunde rubba det kommande EU-valet om ett år.
Samtidigt som EU-maskineriet långsamt tuggar på och tillsätter diverse arbetsgrupper, springer verkligheten förbi med stormsteg.
Det finns ett par videor jag tycker du ska ta en titt på för att inse hur kusligt det håller på att bli.
Den här t.ex. som visar hur man lyckats manipulera en video av Barack Obama där t.o.m. läpprörelserna var fejk. Eller en annan liknande, där man lyckats få Obama att (se ut att) säga lite mer inkorrekta saker.
Och nu då du sett klippen: skulle du med säkerhet ha kunnat säga vad som var äkta och vad som inte var det? Ja, fanns där ens ett enda äkta klipp av Obama? Vilket då?
Det var ju en lite kul grej, kan man kanske tycka. Ett oskyldigt experiment, liksom.
Men låt oss säga att samma teknik hade använts i en valkampanj. Eller i vilken som helst politisk dragkamp. Eller egentligen i precis vilket som helst sammanhang där det skulle vara viktigt att kunna framställa en sak på ett visst sätt för att snabbt skapa en opinion.
Tanken svindlar, men av helt fel orsaker. Anden i flaskan är ute, och med tanke på de stormsteg som tekniken tar i dag är det du just såg endast krattiga amatörversioner av vad som komma kan (och skall).
Kontentan här: man kommer att få vem som helst att säga precis vad som helst. Och det kommer att vara djävulskt verklighetstroget. Skillnaden mellan det fabricerade och det korrekta suddas helt enkelt ut.
Ingen är helt immun
Den amerikanska presidentvalskampanjen 2016 präglades ju av det mångomtalade “fake news”.
Men fake news är redan ett föråldrat och förvanskat begrepp, eftersom det har kommit att användas för att vifta bort eller misskreditera ungefär allt som inte råkar falla en i smaken.
Också av andra politiker än Trump. Eller av vem som helst som inte riktigt orkar förhålla sig till fakta.
Och den märkliga industri som för ett par år sedan producerade en massa nonsens som sedan spreds i USA via den känslostyrda centrifugen Facebook - den utgjorde bara en föraning om vad som sannolikt väntar.
Skandalen kring Cambridge Analytica visade hur lätt man kan missbruka det moderna guldet d.v.s. den digitala informationen om oss användare. Och hur enkelt det är att med hjälp av den informationen spela på våra rädslor och fördomar. Mera verkar dessutom vara på kommande.
Få av oss är helt immuna mot sådant. Vi dras alla med de skygglappar som hjärnan förser oss med.
Visst, vi kan och skall kräva ett ansvarstagande av globala giganter som Google och Facebook, men ingen reglering i världen, inga förnyade användarvillkor eller sekretessinställningar kan ersätta en sund misstänksamhet och en källkritisk reflex.
Så hur ska vi tackla allt det här?
Ängsligheten över vart utvecklingen ska leda oss är på många sätt befogad. Likaså ilskan över hur vi alla blivit måltavlor för en sofistikerad datadriven påverkan på livets alla områden.
Men att projicera den ilskan på enskilda företag eller personer som Mark Zuckerberg leder fel. Inte ens en ansvarsfull journalistik räcker till för att motverka utvecklingen, även om förtroendet för medier lyckligtvis ännu är mycket högt hos oss.
Det är till syvende och sist bara bildning, kunskap och vetande som kan utgöra den brandmur som skyddar oss. Och det är det hyllade finländska skolsystemet som skapar grogrunden för det.
En färsk europeisk jämförelse över medieläskunnigheten drar slutsatsen att det är just vår högklassiga utbildning som gör att finländare är minst mottagliga för propaganda och falska nyheter.
Tack alltså alla ni lärare där ute som fostrar nya generationer! Det är ni som är de verkliga hjältarna i den här kampen.
Skribenten är chef för kvalitetskontroll och publikdialog vid Svenska Yle
Skolor som vill veta mera om mediekunskap kan kontakta Svenska Yles satsning Nyhetsskolan.