På 1980-talet frågade de dig om livet i staden och på 2000-talet ville de veta hur det var att bo i de svenska kvarteren i östra Helsingfors. Nu vill de veta allt om hur det är att bo i en stadsdel i förändring.
Men vem är det som frågar? Jo Svenska litteratursällskapet som kartlägger livet i Svenskfinland. Och nu är de nyfikna på förändring.
Jämförelse av två bilder:
Dra i bilden så får du se hur Sumparn såg ut 1937. Sedan dess har havet runt ön Sumparn fyllts upp.
Bilder: Skärmdump: Google maps (vänster), CC BY 4.0 / Ilmavoimat, Helsingin kaupunginmuseo (höger)
- Det handlar om nya stadsdelar nära centrum, som inte varit öppna för allmänheten tidigare. Särskilt intressant är Busholmen och Fiskehamnen som planerats om från grunden, säger Sara Rönnqvist, arkivarie vid Litteratursällskapet.
Invånarna lever i en tillfällig miljö och det tycker Rönnqvist att är intressant att dokumentera. Hon tror att invånarna kommer att intressera sig för stadsdelarnas förflutna.
BildtextBusholmen eller Fiskehamnen? På 1960-talet fanns det hamnar i bägge delar av staden, där det nu bor människor istället för containrar. Här en färgbild från Sumparn, nuvarande Fiskehamnen.
Bild: CC BY 4.0 / Grünberg Constantin, Helsingin kaupunginmuseo
Sumparn,1960-talet,hamn
- Stadens namnplanerare har gjort ett fint jobb med att välja gatunamn som anknyter till stadsdelens historia. Bland annat har man lyft upp namn på gamla lastfartyg och de hamnar som de seglat till.