Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#18 "Han kommer gående hem ensam efter byvägen”

Från 2018
Uppdaterad 27.04.2018 11:37.
ung man går på väg
Bild: Unsplash/JESUS RODRIGUEZ

Allt verkar konstigt. En oro i hemmet. Syskon med huvudvärk. En mor som ej sover. Det här är en läsares berättelse.

Timmar blir dagar. Dagar blir nätter. Både dagar o nätter och hela helger. Det går från söndag in till måndag. Han dyker alltid upp efter klockan 22. Det är mörkt då.

Sen sover han ... med lampan på i rummet. Klär sig och sluddrar på morgonen. Rullat papper ... någon enstaka tablett i fickan. Likaså tomma minigrip-påsar. Det står till och med hasch skrivet på påsen.

Han försover sig till jobbet. Det blir senare och senare. Han blir hemskjutsad av äldre … okända bilar. Han kommer gående hem ensam efter byvägen. Varifrån … med vem?

Allt verkar konstigt. En oro i hemmet. Syskon med huvudvärk. En mor som ej sover. En far som alltid haft fullt upp med sina egna föräldrar och inte kan skilja på “konstigheter” och se skillnaden på då och nu.

En mor och en syster som känner en speciell lukt på hans kläder i klädrummet ute … dit han lämnar kläderna före han kommer in i huset.

Dubbla telefoner. Kolla instagram. Facebook. Häng med era ungdomar. Lär dig iaktta i det tysta. Tystnad säger mer än tusen ord.

Var inte arg. Var en vän. Lägg fram maten. Låt honom komma hem.

Hjälp, stjälp inte. Du vet väl själv var du har dina goda vänner. Håll ihop familjen. Säg att han är duktig.

Peppa honom ekonomiskt och som vän till att göra annat i livet som att resa med mera.

Ta inte ifrån honom det dagliga livet. Vardagen.

Lär er att älska. Skaffa en hund. Den bästa vännen. Det blir nog bra. Men alltid en oro länge efteråt.

Alla väljer sina liv. De snälla drabbas. Tar hand om andra. Det är tungt att vara ung i dagens samhälle. Lär er lyssna på fåglarna och se solen. Vänner är viktiga.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser