Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Servera potatis med gräshoppor i stället för sill

Från 2018
Uppdaterad 11.05.2018 12:39.
Portion med hussyrsa på stekta potatis och myror.
Bild: Yle/Maria Lång

Stekta syrsor och gräshoppor är riktig snabbmat och kan bra ersätta nötterna fredag kväll när du degar i soffan. De är dessutom hälsosammare än chips.

Stek syrsorna eller gräshopporna fem minuter i stekpannan för att få dem läckert frasiga.

Börja med hög värme i stekpannan i en minut för att snabbt få fukten ur insekterna, sänk sedan temperaturen till medelvärme tills de uppnått önskad knaprighet. Syrsorna är lika goda kalla som varma.

Ingredienser, 4 pers:

  • 8 st stora vandringsgräshoppor eller flera hussyrsor
  • 25 g smör
  • 1 citron
  • 4 st små potatisar
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk citronsaft
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 kvist dill
  • färsk chili (mellanstark/stark)
  • 1msk strimlad
  • myror till topping
Gräsoppor på ett fat.
Bild: Yle/Maria Lång

Gör så här:

  1. Koka potatisen och ta ut syrsorna eller gräshopporna från frysen.
  2. Blanda rivet citronskal i mjukt smör.
  3. Stek insekterna i citronsmöret.
  4. Rör ihop crème fraîche, peppar och salt.
  5. Smaka av med citronsaft.
  6. Dela potatisen, stek dem snabbt i citronsmör.
  7. Låt svalna.
  8. Bred på crème fraîche.
  9. Rada på syrsorna eller gräshopporna och dekorera med dill och tunna skivor chili.
  10. Toppa med myror för en syrlighet.
Portion med stekta potatis och hussyrsa.
Bild: Yle/Strömsö

11.5.2018 kl. 10.20: Receptet går att göra både med syrsor och gräshoppor, texten har ändrats för att avspegla detta.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln