Servera potatis med gräshoppor i stället för sill
Bild: Yle/Maria Lång
Stekta syrsor och gräshoppor är riktig snabbmat och kan bra ersätta nötterna fredag kväll när du degar i soffan. De är dessutom hälsosammare än chips.
Stek syrsorna eller gräshopporna fem minuter i stekpannan för att få dem läckert frasiga.
Börja med hög värme i stekpannan i en minut för att snabbt få fukten ur insekterna, sänk sedan temperaturen till medelvärme tills de uppnått önskad knaprighet. Syrsorna är lika goda kalla som varma.
Ingredienser, 4 pers:
- 8 st stora vandringsgräshoppor eller flera hussyrsor
- 25 g smör
- 1 citron
- 4 st små potatisar
- 2 dl crème fraîche
- 1 msk citronsaft
- svartpeppar
- salt
- 1 kvist dill
- färsk chili (mellanstark/stark)
- 1msk strimlad
- myror till topping
Bild: Yle/Maria Lång
gräshoppor,matrecept,Strömsö
Gör så här:
- Koka potatisen och ta ut syrsorna eller gräshopporna från frysen.
- Blanda rivet citronskal i mjukt smör.
- Stek insekterna i citronsmöret.
- Rör ihop crème fraîche, peppar och salt.
- Smaka av med citronsaft.
- Dela potatisen, stek dem snabbt i citronsmör.
- Låt svalna.
- Bred på crème fraîche.
- Rada på syrsorna eller gräshopporna och dekorera med dill och tunna skivor chili.
- Toppa med myror för en syrlighet.
Bild: Yle/Strömsö
syrsor,Strömsö,matrecept
11.5.2018 kl. 10.20: Receptet går att göra både med syrsor och gräshoppor, texten har ändrats för att avspegla detta.