Deklaration efter toppmötet: Nord- och Sydkorea kan ha fredsavtal före årets slut
Det blir fortsatta kontakter på hög nivå mellan Nord- och Sydkorea efter fredagens historiska toppmöte i gränsbyn Panmunjom. Målet är ett slutligt fredsavtal.
Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In samtalade länge på tu man hand.
Efter samtalen gavs det ut en deklaration där länderna säger sig arbeta för ett fredsavtal och ett avskaffande av kärnvapen på Koreahalvön.
Hur en kärnvapennedrustning ska gå till sades det dock inget om och formuleringen talade inte explicit om Nordkoreas kärnvapen.
- Alla vet att det är långt från ord till handling, men länderna har nu erkänt varandra i praktiken, säger Svenska Yles utsända reporter Song-Hak Ra i Seoul.
Nytt möte senare i år
Moon kommer att resa till Nordkorea i höst och länderna kommer att hålla militära samtal på hög nivå nästa månad för att minska spänningen.
Nord- och Sydkorea upprättar en gemensam kommunikationsbyrå i den nordkoreanska staden Kaesong nära gränsen för att underlätta dialogen och börjar arbeta för återupprättade väg- och och järnvägsförbindelser.
Familjer som varit splittrade på nord- och sydsidan av gränsen sedan krigsslutet kommer också att kunna återförenas, enligt deklarationen.
Det finns närmare 60 000 sådana familjer.
Familjeträffarna ska ordnas den 15 augusti som är den enda koreanska helgdag som firas i bägge länder. Den firas till minne av befrielsen från det japanska kolonialstyret 1945.
Fredsavtal före årets slut?
Länderna säger sig hoppas kunna formellt avsluta krigstillståndet före slutet av året. Nord- och Sydkorea är tekniskt sett fortfarande i krig trots att Koreakriget slutade 1953.
Ett fredsavtal kräver att åtminstone USA och Kina är med om det, eftersom de undertecknade vapenstilleståndsavtalet 1953. Sydkorea gjorde det inte.
Nästa emotsedda toppmöte kring Koreafrågan väntas äga rum nästa månad mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.
Trump, Moskva och Peking hyllar deklarationen
President Trump välkomnade utgången av det koreanska toppmötet.
- Det sker goda ting, men bara tiden kan utvisa, skrev han på Twitter.
Ryssland och Kina välkomnade också deklarationen från toppmötet i Panmunjom.
- Det här är mycket positiva nyheter. Vi kan se att det har förekommit en direkt dialog som har framtidsutsikter, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov.
Kina betecknade Kim och Moon som "modiga" och hoppades att toppmötet ska bli en vändpunkt.
Kina är villigt att spela en proaktiv roll, hette det i ett uttalande från det kinesiska utrikesministeriet.
Inget omnämnande i nordkoreansk tv
Nordkoreas statskontrollerade tv sade ingenting om toppmötet i Panmunjom i sina nyhetssändningar på fredagen.
Den nordkoreanska allmänheten hade på förhand fått veta att toppmötet skulle äga rum, men tv-nyheterna sade ingenting alls om utgången under kvällen.
Första nyhet var att tidningar i Ryssland uppmärksammat den tidigare ledaren Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april, rapporterar BBC.