Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#25 "Cannabis hjälpte mot smärtorna"

Från 2018
Ung person åker moped

Efter en svår olycka fick den här killen starka smärtstillande mediciner. De gjorde honom negativ och inåtvänd. Cannabis har hjälpt honom att leva med smärtan.

När jag var 15 år frågade min kompis om jag ville prova röka weed (cannabis), hans storebror hade då introducerat det till honom. Jag visste inte så mycket om det vid då, men det krävdes inte mycket tid på Google innan jag insåg att det inte kunde döda mig.Jag var lite nervös över det här med psykos som det nu var tal om.

En tid senare bestämde vi oss för en rökträff, vi skulle röka på skolan på kvällen och sedan kolla på en fotbollsmatch inne i sporthallen. Så jag och två av mina vänner träffades hemma hos en av dem och sedan fortsatte vi mot skolan. Vi ställde oss under en bro bakom skolan vid en grusplan, min kompis bror hade fått rulla jointen åt oss,det var inga stora mängder.
När vi sen tände jointen så trodde jag naivt att det skulle vara som en cigg, så jag drog ett flitigt andetag och sedan insåg jag hur tungt det var så jag hostade och hostade.
Jag minns att jag upplevde färgerna lite annorlunda, annars var det inget märkvärdigt. Efteråt gick vi till ett ungdomsställe och köpte någon läsk och godisbit. Vi hade skitkul, skrattade och snackade skit ända tills dom stängde, jag vet inte om det berodde på weeden eller bara på bra umgänge att vi skrattade, men kul hade vi.

Jag rökte spice och gjorde många misstag

Nästa år så skulle vi röka igen men istället för cannabis hade hans bror fixat spice och han hade berättat att det var typ samma sak. Naiv som jag var rökte jag den färdiggrillade jointen och då blev allt ändrat. Jag blev helt snurrig och tappade fattningen, gick in in i huset där festen var igång för fullt. Jag tog flera shots med ren vodka, hade ingen uppfattning om vad jag gjorde, gjorde många misstag den kvällen.

Några månader senare så krockade jag med mopeden. Jag fick en flera frakturer, jag var helt enkelt helt sönder. När jag kom till sjukhuset kom jag till intensiven och blev räddad av underbara läkare, jag vakna upp utan känsel i min högra sida av kroppen och en nackkrage, trodde 100% att jag skulle få ett handikapp.

Mitt livs svåraste tid

När jag kom hem blev jag överöst med kärlek av familj och vänner. Detta skulle ändå bli mitt livs svåraste tid, jag kunde inte gå och hade gått ner till 45kg. Jag får mycket opiater utskrivet, det behövdes helt klart för smärtan. Men tiden gick och jag tog opiater tre gånger om dagen. Jag blev helt off mot världen, satt inne i min stol framför tvn, hade inte någon glädje, var sur på min mamma konstant. Det gör mig fortfarande gör ont att jag va så kall mot henne när hon ville hjälpa mig med allt.

Senare bestämde jag mig för att jag inte ville ha mer värkmedicin, problemet var att jag hade fortfarande smärtor, hade konstant ont i mitt ben o nacke. Jag tänkte aldrig på att cannabis kunde hjälpa. Först när jag och min dåvarande flickvän såg på en film där de rökte weed tänkte jag på det. I filmen målade de upp det som en rolig grej. Då ville min flickvän prova, innan det hade hon strängt förbjudit mig att röka något som helst, varken tobak eller cannabis.

När hennes föräldrar hade åkt iväg på skidsemester skrev jag till en barndomskompis som jag visste hade sådana kontakter.
Det som slog mig kvällen när vi rökte var att alla smärtor jag brukar ha på kvällarna var borta. Inga strålningar ner från nacken inget i benet, jag tänkte inte mer på det efter den kvällen.

Ett tag senare så träffades jag och en kompis från högstadiet och vi ville båda röka tillsammans, så vi gjorde det, samma sak denna gången, ingen smärta. Det krävdes inget geni för att börja googla om cannabis medicinska egenskaper, läste sida och sida och va helt häpen över allt som fanns. Varför hade ingen berättat detta för mig, all denna tid jag har haft onödiga smärtor?

Nu kan jag leva ett normalt liv

Sedan dess har jag börjat röka allt oftare och det är det är det bästa jag har gjort. Tack vare cannabis kan jag leva ett helt normalt liv utan smärtor, jag kan sköta mitt jobb i butik med ett glatt humör varje dag.

Det största hindret med cannabis är polisen, Jag har alltid haft stor respekt för poliser, min bror är till och med polis. Men tyvärr ser man ju dom som fienden, någon man måste akta sig för. Jag vill inte behöva se en polis och känna mig kriminell, för jag är inte någon kriminell, jag gör det jag måste för att må bra, jag utsätter ingen annan människa för någon fara. Jag hade dock hellre köpt det och kunnat betala skatt för det istället för att behöva sponsra det kriminella livet.

Jag är 20 år, har jobb, lägenhet och flickvän, och gymmar som hobby.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser

Diskussion om artikeln