Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#26 "Att bli bestraffad hade stjälpt mig, inte hjälpt mig"

Från 2018
Uppdaterad 27.04.2018 15:53.
man spelar gitarr

Jag växte upp i en ”vanlig” familj utan drogproblem. Dessa skulle komma senare. Så här skriver en läsare.

Det är alltid alkohol, givetvis. Alkohol är trots allt det största drogproblemet vi har i samhället.

Denna berättelse är inte speciellt dramatisk. Men allt är sant och ganska typiskt för en ung, inte så social, man i västvärlden.

Introduktion

Jag har alltid varit en väldigt försiktig person, det är jag fortfarande. Jag drack för första gången när jag var 19. Jag hade inte vänner som drack och jag var själv inte så intresserad då nya sociala situationer ger mig ångest.

Detta var nog också varför jag stannade kvar på jobbet i över åtta år trots att det var ett helt meningslöst jobb som inte passade mig alls. Min sociala ångest har sen dess blivit bättre, men jag har den än idag.

Alkoholen

Jag har under senaste året insett att jag inte längre vill dricka, utöver några öl till middagen på stan och skumppa på nyår.

Jag har definitivt problem att sluta dricka när jag väl blivit packad. Jag har blivit för full, för ofta, och jag skäms över detta nu.

Jag har aldrig bråkat, blivit aggressiv eller storgråtit på fyllan, mest varit pinsam och/eller spytt alternativt somnat i duschen.

Att då leva i ett samhälle där alkohol är ett måste är inte så kul, jag vill helt enkelt inte vara med på alla sociala tillställningar där alkohol är huvudaktiviteten.

Alkohol är ett stort problem i samhället, MYCKET större än alla illegala droger sammanlagt. Min mamma försökte ta livet av sig med alkohol och andra släktingar kan inte hantera sitt drickande.

Januari 2017 till idag

Senaste året har jag gjort mycket i mitt liv, nästan helt vänt om. Jag har tagit massor av praktiska beslut som att skriva högskoleprovet, besöka en psykolog och ta ledigt från jobbet för att plugga.

Under sommaren 2017 tog jag beslutet att köpa några gram cannabis. Cannabis var till en början endast positivt. Jag höll mitt rökande till 1-2 kvällar i veckan, endast efter 19:00, i flera månader.

Det var en romantisk tid. Jag brukade runt 4 gram i månaden. Första gången jag rökte tre kvällar i rad insåg jag hur fullständigt meningslöst det var. Det gav ju inget!

Jag tog en paus på en vecka eller två. Att återvända var väldigt mysigt.

Jag fick nu reda på att minst tre av mina klassmedlemmar aktivt brukar illegala substanser, mest cannabis. Jag var inte längre ensam i mitt bruk.

Att äta cannabis

I december började det spåra lite. Jag började göra edibles. Jag gjorde små brownies med cannabis i och de är inte att leka med.

Visst, de är inte farliga för hälsan, men att få i sig för mycket THC är väldigt, väldigt jobbigt. En gång låg jag och gled in och ut ur medvetande i fyra timmar och landade i en hemsk huvudvärk.

Hela dagen var bortslösad. Jag lärde mig min läxa, trodde jag. Jag gjorde en till brownie, men den här gången med en annan metod. Jag blev skyhög och sen började jag kallsvettas och bli yr.

Inga ”negativa tankar” som ”jag kommer dö” eller liknande men väldigt fysiskt negativa symptom. Jag tänkte efter denna episod att jag hade kört slut på min hjärnas endocannabinoid-system.

Jag tog ett avbrott från cannabis, vilket är inte ett dugg svårt jämfört med att till exempel sluta äta godis. Fyra veckor senare var jag tillbaka, och det var helt OK. Men efter att ha brukat cannabis ett par gånger över ett par veckor insåg jag att det inte fanns något kvar att hämta, alls.

Jag blev bara skakig och otålig av cannabis, inte lugn eller glad. Jag köpte nu psykedelisk svamp.

Jag köpte en våg så jag kunde ta exakta mängder mellan 0,1g-0,6g, var fjärde dag. Första gången jag tog 0,5g var faktiskt helt otroligt och ett minne för livet.

Trots den väldigt låga dosen upplevde jag för första gången som vuxen ett helt tyst inre. Den interna monologen var död. Det var som det där stadiet man försöker uppnå med meditation.

Jag har sen dess blivit bättre på att få tyst på skallen, tillsammans med yoga. Svampen spottade till slut ut mig, likt cannabis. Jag slutade självmant. Sen jag slutade för över en månad sen har jag knappt tänkt på att återvända, men det kommer nog framöver.

Min berättelse är en väldigt typisk berättelse. 80-90 procent av de som brukar illegala substanser får aldrig problem som går ut över deras liv, förutom om polisen blir inblandad.

De går till jobbet, tar hand som sina barn, begår inga andra brott och så vidare. Det går att ansvarsfullt och vuxet bruka substanser. Visst, en stark brownie kan vara jobbig, men det är värre att dricka tills man spyr.

Att vara bakis är också att ”slösa bort” en dag, trots allt. Mitt bruk av illegala substanser har aldrig gått ut över någon annan. Jag är själv ansvarig för mig och mitt bruk. Jag försöker inte övertyga någon att bruka.

Men en sak är klar, att bli bestraffad hade stjälpt mig, inte hjälpt mig. Jag fortsätter att få högsta betyg i alla kurser i skolan och tycker fortfarande att mitt liv är mycket bättre än tidigare, med eller utan cannabis och svamp.

Min berättelse är ganska typisk, men inte så intressant, när det kommer till drogbruket. Jag tror den representerar en stor del av de som tar droger, men den lär inte skapa några rubriker.

Majoriteten av de som använder droger lever normala liv och drogerna skapar inga långvariga problem. Alkohol är en drog och detta stämmer även in där, majoriteten kan avslappnat dricka ett glas vin eller två utan att allt går åt skogen.

ung man, förort till Stockholm

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser