Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Också Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien - hur ska det gå för Nobelpriset i litteratur?

Från 2018
Uppdaterad 28.04.2018 13:08.
sara stridsberg
Bild: Albert Bonniers

Svenska Akademiens djupa kris fortsätter. Författaren Sara Stridsberg har meddelat att hon önskar lämna sitt uppdrag som ledamot i Svenska Akademien, uppger Akademien i ett pressmeddelande.

Nu är bara tio ledamöter av totalt 18 aktiva i Akademiens arbete. Det är inte känt om Sara Stridsberg formellt begärt utträde från Akademien.Hon valdes in i Akademien 2013, och har suttit på stol nummer 13.

Stridsberg har tidigare sagt att hon överväger ett avhopp eftersom ”den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts”.

För en vecka sedan uppgav Akademien att den kommer att göra allt för att återfå allmänhetens och omvärldens förtroende.

Enligt Akademien ska myndigheterna avgöra om brott har skett och man har bett de ledamöter som avgått i protest att återvända.

En efter en har ledamöterna trätt ut

Tre ledamöter, Kjell Espmark, Klas Östergren och Peter Englund lämnade sitt uppdrag för en månad sedan.

För några veckor sedan sällade sig ledamöterna Sara Danius och Katarina Frostenson till avhopparnas skara och lämnade sina platser vid Akademien.

För en dryg vecka sedan meddelade Kung Carl XVI Gustaf att man gör en komplettering i stadgarna gällande utträde ur Svenska Akademien så att den hålls verksamhetsduglig.

- Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran, skrev kungen i ett pressmeddelande.

Krisen kan stoppa utdelningen av Nobelpriset

Svenska medier har rapporterat att utdelningen av Nobelpriset i litteratur kan ställas in i år på grund av krisen inom Svenska Akademien.

Enligt uppgifter till medierna finns det personer både inom Nobelstiftelsen och Svenska Akademien som anser att priset varken kan eller bör delas ut i år.

Krisen vid Svenska Akademien fick sin början i fjol då flera kvinnor avslöjade att de utsatts för sexuella trakasserier, övergrepp och regelrätta våldtäkter av mannen som kallats Kulturprofilen. Han heter Jean-Claude Arnault och är gift med den avhoppade ledamoten Katarina Frostenson.

Diskussion om artikeln