Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SvD: "Kulturprofilen” antastade kronprinsessan Victoria år 2006

Från 2018
Uppdaterad 28.04.2018 21:11.
Kronprinsessan Victoria
Bildtext Kronprinsessan Victoria
Bild: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Nya rapporter dyker upp i anslutning till den djupa kris som Svenska Akademien genomgår. Den här gången gäller det en medlem av kungahuset; kronprinsessan Victoria.

Enligt Svenska Dagbladet har också kronprinsessan Victoria blivit antastad av den så kallade "kulturprofilen" som är nära ansluten till Svenska Akademien.

Enligt de källor som tidningen hänvisar till hade ”kulturprofilen” lagt sin hand på kronprinsessan Victorias bak.

Närmandet ska ha skett under en högtidlig sammankomst i Akademiens villa Bergsgården på Djurgården.

Efter händelsen uppges den dåvarande ständige sekreteraren Horace Engdahl ha fått i uppgift av det svenska hovet att se till att kronprinsessan Victoria inte skulle hamna ensam med den utpekade mannen, säger tre källor "nära och i Akademien" till SvD(bakom betalmur).

Enligt Aftonbladets uppgifter inträffade händelsen kring 2006, och kronprinsessan Victorias dåvarande adjutant uppges efter händelsen ha slitit bort "kulturprofilen" från henne.

- Det var en tydligt sexualiserad gest, säger en källa till Aftonbladet. Enligt samma källa hade flera personer sett händelsen, bland dem kungen.

Hovet har inte velat kommentera uppgifterna.

"Kulturprofilens" advokat: Illvilliga rykten

Den så kallade kulturprofilen har hela tiden nekat till alla anklagelser om sexuella ofredanden. Hans advokat säger till SvD att också uppgifterna om prinsessan är felaktiga.

- Min klient förnekar bestämt det som påstås, och menar att detta endast är illvilliga rykten med ett enda syfte; att svärta ner och skada honom, säger advokaten Björn Hurtig.

Källor: SvD, Expressen, Aftonbladet

Diskussion om artikeln