Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvita segertorkan i Tiomila fortsätter – magnifik avslutning gav svensk vinst i klassikern

Från 2018
Annika Rihma och Jenny Patana.
Bildtext Annika Rihma och Jenny Patana, här vid Jukola i fjol, sprang i Hiidenkiertäjäts lag.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det blev svensk damseger i orienteringsklassikern Tiomila. Hiidenkiertäjät hade häng på täten inför ankarsträckan, men tappade terräng och blev bästa finländska förening på en femteplats.

Tiomila är en klassisk signal om att orienteringssäsongen är på väg med stormsteg. Stafettklassikern i de svenska skogarna markerar i år starten för en säsong där orienterarna har både EM i Schweiz, som startar om en vecka, samt VM i Lettland i juli på programmet.

I Nynäshamn blev det blågul seger. Karolin Ohlsson stod för suverän orientering på ankarsträckan och förde Järla Orientering till triumf.

Ohlsson gick ut en och en halv minut efter täten, men ledde vid den andra radiokontrollen och till slut blev marginalen till tvåan IFK Göteborg – med finländskorna Anna Närhi och Kirsi Nurmi i laget – nästan fyra minuter.

Det är första gången som Järla vinner Tiomila på damsidan.

– Jag är så galet glad, jag fattar inte att det är sant! Jag blev inspirerad av de andra tjejerna och fick ju världens bästa utgångsläge, säger hon till Radiosporten.

PIF bästa FSO-förening

De finländska klubbarna får däremot fortsätta att vänta på sin första damseger sedan 2011. Då vann Tampereen Pyrintö, men sedan dess har det inte blivit några blåvita förstaplatser.

I dag var Lojoklubben Hiidenkiertäjät närmast. Lagets ankare Julia Novikova fick gå ut som tvåa, men tappade tidigt tid och sprang i mål som femma. Anu Åkerman, Jenny Patana, Roosa Hämäläinen och Annika Rihma var de fyra övriga i laget.

Ett par minuter senare förde Marika Teini i mål SK Pohjantähti som sexa. Hon klättrade två placeringar på sista etappen. Även Paimion Rasti (nionde) tog sig in bland de tio främsta.

Pargas IF blev bästa FSO-förening. Jenny Virtala, Sanna Nymalm, Yvonne Gunell, Ida-Marie Cederberg och Amy Nymalm förbättrade sin position hela vägen och till slut blev det en 67:e plats.

Herrstafetten avgörs under natten mellan lördag och söndag.

Diskussion om artikeln