Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skogsrenar i Södra Österbotten kan leda till dispens på vargjakt

Från 2018
Metsäpeura Lauhanvuoren puistossa
Bildtext På Forststyrelsen är man väldigt mån om att de skogsrenar som lever i Lauhanvuori nationalpark också ska leva när de släpps ut i det fria.
Bild: Metsähallitus/Milla Niemi

De skogsrenar som är utplacerade i Lauhanvuori i Storå kan leda till att det blir lättare att få dispens på vargjakt. Man vill skydda skogsrenarna och ge dem en chans att överleva. När djuren i Storå släpps fria kan det innebära att vargstammen måste regleras.

Just nu hålls sju skogsrenar i en inhägnad som är 30 hektar stor i Lauhanvuori i Storå. Nästa år ska djuren släppas fria och det är mycket möjligt att de kommer att röra sig i såväl Södra Österbotten som i Sydösterbotten.

Vill reglera vargstammar nära skogsrenar

Projektet med att få skogsrenarna att fortplanta sig och överleva i de österbottniska skogarna är värt några miljoner euro. Därför är man väldigt mån om att det ska lyckas. Enligt projektdragarna lyckas det bara om man får jaga varg i det område skogsrenarna rör sig.

- Skogsrenen är mat för vargen. Det är ett kritiskt lågt antal skogsrenar som vi kommer att släppa ut. Det skulle vara bra om vi kunde hitta sätt för att reglera vargstammen, säger projektchef Sakari Mykrä på Forststyrelsen.

Hittills har det varit svårt att få dispens på vargjakt. Skogsrenarna i Storå lever ännu bakom stängsel och man räknar med att de är säkra där.

Många har hävdat att myndigheternas beräkningar är felaktiga över hur mycket varg som finns i de österbottniska landskapen.

- I juni kommer en ny uppskattning av hur stor vargstammen är, om den har växt över gränsen har vi en helt ny situation, säger Mykrä.

En man med keps står framför ett matningsställe för skogsrenar.
Bildtext Sakari Mykrä.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Jaktchef: Direktiv kommer från ministeriet

På Finlands viltcentral säger jaktchef Mikael Luoma försiktigt att det kan hända att det blir lättare att få dispens på vargjakt framöver.

- I det skedet då vargstammen ligger på en högre nivå har vi möjlighet att lättare ge dispens. Men tillsvidare ligger inte vargstammen på den nivån, säger Luoma.

Vad gäller situationen med skogsrenarna i Storå måste man ta sig en funderare på viltcentralen. Luoma tror att direktiv kommer att komma från Jord- och skogsbruksministeriet.

Han vill ändå inte ge sig på en tippning om ministeriet kommer att uppmana till att man reglerar mängden varg som finns i området.

- Jag kan inte ta ställning till olika alternativ.

Ska man ta bort hela stammen?

Enligt planen för att vårda vargstammen står det att man måste överväga att ta bort alla vargar på de områden där det finns skogsrenar. Det här är dock en plan som ger utrymme för tolkningar och tillsvidare är det svårt att förutspå vilket beslut man fattar.

Sakari Mykrä som leder projektet med skogsrenarna i Södra Österbotten och Sydösterbotten slår ändå fast att det är dumt att låta saker och ting fortskrida av sig själv.

- Om vi föder upp skogsrenar i inhägnader och de fortplantar sig ska det väl inte sluta med att vargarna äter upp dem så fort vi släpper ut dem i naturen. Det är inte vettigt enligt mig, säger Mykrä,

- Nu funderar man om det är möjligt att ingripa redan före vi har låtit skogsrenarna gå ut i det fria eller om vi ska ingripa först när de är ute i det fria.

De sju skogsrenarna som fördes till nationalparken i Lauhanvuori i Storå rör sig i en inhägnad. Hösten 2019 ska de släppas fria. Enligt de senaste årens uppskattningar rör det sig tre vargstammar i närheten av nationalparken.

Man försöker också få skogsrenar att fortplanta sig i Seitseminen nationalpark. De två projekten har tillsammans en budget på över fem miljoner euro.

Text: Jarmo Panula, Yle Pohjanmaa
Översättning: Sofi Nordmyr, Yle Österbotten

Orginaltexten kan du läsa här.