Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppdaterat: Ögonvittne såg en björn i Pöytyä - Viltcentralen efter letandet: Det verkar handla om en lite för livlig fantasi

Från 2018
Uppdaterad 29.04.2018 14:15.
En brunbjörn står på en grön äng.
Bild: Mostphotos

Uppdaterat: Under söndagsförmiddagen fick polisen in ett tips om att en björn med två ungar skulle ha setts i Riihikoski i Pöytyä. Ett ögonvittne såg björnen och ungarna i närheten av ett bostadsområde. Finlands viltcentrals lokala representanter på plats i Pöytyä har dock inte hittat några som helst spår efter någon björn.

Reino Kallio var en av fyra personer knutna till Finlands viltcentral som fram till klockan 12 var ute och letade efter björnen i Pöytyä, som ligger 40 kilometer norr om Åbo.

- Vi fick reda på att en person skulle ha sett en björn med två ungar i Riihikoski i Pöytyä. Men vi har varken sett någon björn eller några spår efter någon björn. Vi har haft med oss en jämthund och vi har sökt igenom hela området både till fots och med bil, säger han till Yle Åboland och fortsätter:

- Först fick vi också höra att två olika personer skulle ha sett björnen, men nu vet vi att det bara är en person som ska ha sett en björn. Men som sagt har vi inte hittat några som helst spår som tyder på att en björn har rört sig i området.

Vad kan då det här ögonvittnet egentligen ha sett om det inte var en björn?

- Det handlar om en vuxen person, men personen i fråga kanske har lite för livlig fantasi. För oss känns det här som ett falskt alarm.

"En björn som försvarar sina ungar kan vara väldigt farlig"

Enligt Reino Kallio är det väldigt ovanligt att en björn befinner sig i Pöytyä.

- Under min tid för viltcentralen har vi nog haft någon förbipasserande björn, men det här skulle i så fall vara första gången en björn är inne i själva Pöytyä.

Reino Kallio betonar att om det här tipset stämmer gäller det att hålla sig undan en björn med ungar. Polisen följer också med situationen och uppmanar folk till försiktighet.

- En björn som försvarar sina ungar kan vara väldigt farlig.

Bikupor i området kan dra till sig en björn

Noterbart är att det enligt Reino Kallio finns bikupor bara 150 meter ifrån där ögonvittnet ska ha sett björnen. Som bekant händer det med jämna mellanrum att bikupor får påhälsning av björnar.

- Därför följer vi fortfarande med situationen och vi har bett alla som bor nära bikuporna att vara uppmärksamma och höra av sig om de ser eller hör något som kan vara en björn.

Uppdaterat klockan 14:05 med nya kommentarer av Reino Kallio