Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fem finländska lag topp-tio i Tiomila – favoriterna höll för trycket

Från 2018
Uppdaterad 29.04.2018 16:12.
Olav Lundanes i terrängen.
Bildtext Olav Lundanes var snabbast av alla på den sista etappen (arkivbild).
Bild: DIEGO BARATTI / EPA / All Over Press

IFK Göteborg tog sin andra raka seger i orienteringsklassikern Tiomila. Koovee var bästa finländska lag på tredje plats medan Olav Lundanes från Paimion Rasti var snabbast av alla på ankaretappen.

Klockan 21.30 på lördagskvällen gick starten för herrarnas Tiomila i Nynäshamn. Drygt tolv timmar senare gick första lag i mål och det var storfavoriten IFK Göteborg.

IFK Göteborg låg som mest över tio minuter efter täten men efter en stark insats av Jens Wängdahl på den sjätte etappen gick laget upp i ledning och den höll man sedan hela vägen in i mål.

Ankaret Eskil Kinneberg löpte i mål drygt två och en halv minut före tvåan OK Linné.

Fem finländska lag topp-tio

Bakom de två svenska lagen var det mycket finländskt. Tammerforsklubben Koovee slutade trea, Tampereen Pyrintö fyra och Kalevan Rasti femma. För Koovee var det här den bästa placeringen någonsin i Tiomila.

Ytterligare två finländska lag kom in bland de tio bästa. Paimon Rasti var sjua och Turun Metsänkävijät nia. Paimion Rasti hade Frederic Tranchand och Olav Lundanes på de två sista etapperna och båda gjorde riktigt starka insatser.

Tranchand lyfte laget från 17:e till tolva och Lundanes var snabbast på den sista etappen då han förde laget i mål som sjua.

– Jag började inte speciellt bra men halvvägs in började jag komma ikapp några lag. Jag försökte vara offensiv och det lyckades, säger Lundanes på klubbens Twitterkonto.

Resultat:

1. IFK Göteborg 11.42,04
2. OK Linné +2.26
3. Koovee +6.26
4. Tamperen Pyrintö +15.09
5. Kalevan Rasti +17.50
----------------
7. Paimion Rasti +23.08
9. Turun Metsänkävijät +27.28

Diskussion om artikeln