Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Farligt när bilister gör snäva omkörningar förbi cyklister – Polisen: Viktigt att hålla säkert avstånd

Från 2018
En landsvägscyklist blir omkörd av en personbil.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Roger Källman

För Anki Virkama som tränar inför ett välgörenhetslopp på cykel till Paris har det blivit vardag att ha sand i munnen efter att bilister gjort farliga omkörningar. På Österbottens polisinrättning påminner Mikael Appel om att man ska ha ett tryggt avstånd till cyklisten när man kör om, gärna 1-1,5 meter.

I slutet av juni cyklar Anki Virkama med ett gäng andra i väg mot Paris för att samla in pengar till cancersjuka barn och deras familjer. Hon har länge sysslat med cykling som en motionsform men nu har hon fått nog av bilister som gör farliga omkörningar.

Så sent som för en vecka sedan var hon med om en nära ögat-situation. Hon kom cyklandes längs Alskatvägen i riktning mot Vasa och skulle svänga in till Gerby. På en kort sträcka valde hon att köra längs med landsvägen.

- Jag hade en ganska kort stump som jag valde att cykla på längs med landsvägen i stället för att åka ner på cykelvägen. Det står det i reglerna att man kan göra om det handlar om en kort sträcka, säger Anki Virkama.

- Då kommer en bil förbi som helt tydligt är irriterad på mig och kör väldigt nära förbi och kör sedan framför mig upp mot kanten där det ligger grus så att det sprätter upp damm och sten.

Fick du det i ansiktet då?

- Så att jag hade sand i tänderna.

Porträtt av Anki Virkama med sin cykel.
Bildtext Anki Virkama
Bild: Yle

Bland Virkamas träningskamrater har de flesta varit med om dylika händelser. Ofta har de fått långfinger visade åt sig då en bilist kört förbi.

- Det är ju i sig ganska ofattbart att man ids bära sig åt så i trafiken. De som bär sig åt så kanske uppfattar sig som viktigare än någon annan i trafiken, säger Virkama.

Polisen: Håll tryggt avstånd

På polisen är man medveten om att det ofta görs farliga omkörningar förbi cyklister.

Det är dock inte så många olyckor som sker på grund av farliga omkörningar förbi cyklister, det handlar om några per cykelsäsong i Österbotten som anmäls till polisen. Men Mikael Appel på Österbottens polisinrättning säger att det kan ske långt fler olyckor än de som anmäls till polisen.

I trafiklagen står det inte specificerat ett avstånd som bilisten måste hålla till cyklisten när hen gör en omkörning. Det står att man ska göra ett tryggt avstånd, det kan vara mellan 1 och 1,5 meter.

- Då man räknar det trygga avståndet har det också delvis att göra med hur hårt du kör. Det är skillnad på om du kör 100 och kör förbi en cyklist än om du håller ungefär samma hastighet som cyklisten, säger Mikael Appel på Österbottens tingsrätt.

Kommissarie Mikael Appel från Österbottens polisinrättning
Bildtext Mikael Appel
Bild: Yle/Malin Hulkki

Ju högre hastighet du har desto större ska avståndet vara till cyklisten när du kör om. Viktigt att ta i beaktande är också bilens storlek.

- Speciellt i fråga om lastbilar och långtradare brukar det bildas ett litet sug efter bilen då du kör förbi en cyklist. Det finns en liten risk att cyklisten så att säga sugs in.

Cyklisten är inte lika skyddad som bilisten

På en landsvägscykel är du inte lika skyddad som om du sitter i en bil. Dessutom har en landsvägscykel tunnare däck än en vanlig cykel vilket gör att det är cyklisten som ska se till att stadgan finns för att hållas uppe.

- Jag har inte ett bilskrov runt mig utan det är jag själv och cykeln. Skulle något hända, skulle bilen komma för nära, skulle det komma ett vinddrag som gör att jag tappar balansen har jag inget skydd medan den som sitter i bilen har det, säger Anki Virkama.

- Jag skulle önska att man som bilist skulle ta hänsyn till en oskyddad cyklist på landsvägen, säger Virkama.

Har du någon gång känt dig rädd på cykel över hur nära bilarna kommer?

- Ja det har jag känt några gånger och då är jag ändå en rätt orädd person.

- Jag har tänkt att om de skulle tänka att den människan som cyklar där kanske har barn hemma, har en make, har en föräldrar, att man är en människa där på cykeln.

Skulle något hända, skulle bilen komma för nära, skulle det komma ett vinddrag som gör att jag tappar balansen har jag inget skydd medan den som sitter i bilen har det

Okunskap och brådska kan vara orsaker

Mikael Appel på polisen säger att den vanliga brådskan bland bilisterna kan vara orsaken till att många gör farliga omkörningar förbi cyklister. Appel tror också att det kan handla om själviskheten som många kan känna i trafiken att här kommer jag och alla ska ur vägen.

- Det kan också handla om okunskap. Att man inte vet att man ska hålla det här avståndet då man kör förbi en cyklist, säger Appel.

- Folk som gör farliga omkörningar kanske inte har varit i den här situationen som cyklist någon gång och förstår hur det känns ur cyklistens synvinkel.

Lägg ner telefonen!

Eftersom cykeln är ett jämbördigt fordon med bilen längs en landsväg finns det också vissa grejer som cyklisterna borde tänka på.

En av dem är att ha färggranna kläder så att man syns. Mikael Appel har under våren noterat att många cyklister använder mörka kläder utan reflex eller någon annan färg och då är de svåra att se.

- Det är väldigt viktigt speciellt då man cyklar på landsvägar att man har tydligt synliga färger på sig. Många gånger reagerar inte bilisten tillräckligt tidigt på att det finns en cyklist framför, speciellt om det råkar vara lite skuggigt. Då skulle det vara väldigt bra om cyklisten hade klara färger på sig, säger Appel.

Kom ihåg, lägg bort telefonen så länge du kör bil

Mikael Appel har ännu ett tips och det riktar sig till bilisterna. Senast nu ska man lägga ner telefonen om man någonsin använt den i bilen.

Kör åt sidan eller plocka upp telefonen först när du kommit fram och parkerat.

- Det har tyvärr blivit väldigt vanligt att folk kör och tittar ner på sina telefoner. Det i kombination med att det finns cyklister på vägen som rör sig i en helt annan hastighet som kanske kan vara lite svåra att upptäcka och så sitter du där med telefonen och kommer i 100 kilometer i timmen. Det kan ha fruktansvärda följder, säger Appel.

- Kom ihåg, lägg bort telefonen så länge du kör bil.

Diskussion om artikeln