Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritanniens inrikesminister avgick - hårt slag mot May

Från 2018
Uppdaterad 30.04.2018 07:22.
Amber Rudd anlände till ett regeringsmöte på Downing Street den 24 april.
Bildtext Amber Rudd anlände till ett regeringsmöte på Downing Street den 24 april.
Bild: EPA-EFE/NEIL HALL

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd avgick sent på söndag kväll på grund av en migrationsskandal. Hennes avgång betraktas som ett hårt slag mot premiärminister Theresa May inför torsdagens lokalval och mitt under brexitprocessen.

En talesperson för 10 Downing Street meddelade sent på söndag kväll att inrikesminister Rudd hade ringt upp premiärminister May och sagt att hon är beredd att avgå. Hennes avskedsansökan accepterades av premiärministern.

Rudd har pressats hårt på grund av den så kallade Windrush-skandalen och efter en serie avslöjanden i The Guardian blev hennes situation ohållbar.

Rudd hade påstått för parlamentet att inrikesministeriet inte hade satt upp några specifika mål för tvångsutvisningar.

På söndagen publicerade The Guardian läckta dokument från inrikesministeriet där det redogörs för specifika mål för att öka antalet illegala invandrare som utvisas och för Rudds roll i programmet.

Rudd beskylldes för att ha vilselett parlamentet.

I sitt avgångsbrev skriver Rudd att hon "blivit uppmärksammad på information från ministeriet som nämner målsättningar. Jag borde ha varit medveten om detta och jag tar fullt ansvar för att jag inte var det".

Utvisningshot mot Windrush-generationen

Anledningen till att Rudd hamnade i blåsväder var avslöjanden om att den brittiska regeringen felaktigt stämplat människor tillhörande den så kallade Windrush-generationen som illegala invandrare.

Med beteckningen Windrush-generationen avses den första vågen karibiska immigranter som kom till Storbritannien efter andra världskriget. De kom på inbjudan av regeringen för att avhjälpa arbetskraftsbristen.

Den första gruppen av dem kom med ett fartyg med namnet HMT Empire Windrush år 1948.

En demonstration för Windrush-generationen utanför inrikesministeriet i London den 28 april.
Bildtext En demonstration för Windrush-generationen utanför inrikesministeriet i London den 28 april.
Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN

Trots att de här invandrarna kom från det Brittiska samväldet har en del av dem och deras barn under de senaste åren fått höra att de befinner sig illegalt i Storbritannien och hotats med deportation.

Andra har nekats bostäder, jobb och sjukvård.

Deras problem bottnar sig i de tuffare migrationsbestämmelserna som infördes år 2012. Då var Theresa May inrikesminister.

Under den senaste tidens kritikstorm har både May och Rudd tvingats be om ursäkt av Windrush-generationen och karibiska länder inom Brittiska samväldet.

Svårt för May

Inom oppositionspartiet Labour är det många som menar att Rudd nu får agera "mänsklig sköld" för May, eftersom grundproblemet ligger i den invandringspolitik som May gick i bräschen för under sin tid som inrikesminister.

Rudd har varit en viktig minister för May och hennes avgång kommer i ett känsligt läge strax före torsdagens lokalval.

Rudd har setts som nära allierad med May och med tanke på den pågående brexitprocessen är det också olägligt med ytterligare ett ministerbyte just nu.

Dessutom har Rudd också setts som en möjlig efterträdare till May.

Källor: AFP, AP, BBC, The Guardian

Diskussion om artikeln