50 år sedan majrevolten: "Ilskan är åter stor i Frankrike"
Det har gått 50 år sedan den samhällsomvälvande revolten i Frankrike 1968. I morgon på 1 maj förmodas demonstrationstågen bli många och locka mycket folk. Missnöjet är för tillfället stort i Frankrike.
Första maj tjuvstartade redan i helgen då studenterna i Frankrike protesterade mot en regeringsreform för universiteten. Många studenter demonstrerade då i Paris.
- Femtio år efter majrevolten är ilskan åter stor i Frankrike. Jag hoppas på massiva demonstrationer den 1 maj, säger unga juridikstudenten Elsa.
Att det i allmänhet finns ett stort missnöje i Frankrike just nu, medger flera journalister på tidningar som står både till vänster och höger.
Många fransmän förväntas därför ansluta sig till förstamajdemonstrationerna runt om i landet i morgon.
Rädd för försämringar
Protesterna riktas främst mot att Emanuel Macrons regering reformerar flera statliga sektorer. Många är rädda för att man ska få det sämre på gräsrotsnivå.
Redan i helgen hölls demonstrationer mot att regeringen vill genomdriva nya reformer och gallra bort en del av studenterna på landets universitet.
Enligt regeringen handlar det dock om att öka kunskapskraven till universiteten.
Regeringen vill öka konkurrensen
Sedan mars strejkar tiotusentals anställda vid det statliga järnvägsbolaget SNCF med jämna mellanrum. De protesterar mot en avreglering av tågtrafiken i Frankrike.
Strejken ska pågå ända till sommaren om regeringen inte backar i frågan.
- Avregleringen ska bland annat leda till ökad konkurrens och vi anser att det skulle kunna leda till billigare tågpriser, säger premiärminister Édouard Philippe som inte vill backa i frågan trots protesterna.
Reformen tros även kunna minska tågbolagets höga skulder som nu ligger på cirka 55 miljarder euro.
50 år efter revolten
För exakt femtio år sedan startade den så kallade majrevolten med omfattande strejker samt stora gatukravaller i Frankrike mellan studenter och polis.
Protesterna fick självaste president Charles de Gaulle att fly utomlands ett tag.
Många ställer sig nu frågan hur långt protesterna kommer att gå den här gången?
Statsvetarna Marie Demker och Ulf Bjereld vid Göteborgs Universitet har tillsammans skrivit boken 1968, när allt började.
Nyligen presenterade professorerna boken inför svensk, finlandssvensk och fransk publik på Svenska Klubben, le Cercle Suédois, i Paris.
Aktuell bok om majrevolten
-Det är svårt att tänka sig att dagens demonstranter kan få samma tyngd som när folk gick ut på boulevarderna i maj 1968, säger Marie Demker.
-Det vi ser i Frankrike idag är hittills mer en ekonomisk protest än en samhällsomstörtande process, säger Ulf Bjereld som också är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Sverige.
Men han vill inte sia i hur långt de aktuella protesterna kan gå.
-Det är ännu för tidigt att säga!