Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens äldsta spindel har dött – ett getingsting blev dess öde

Från 2018
Uppdaterad 30.04.2018 10:24.
Världens äldsta spindel, fotograferad i januari 2016.
Bildtext Närbild på Nummer 16. Lägre ner i artikeln kan du se hela bilden på spindeln.
Bild: AFP / Lehtikuva

Världens äldsta spindel hette Nummer 16 och hon hjälpte forskare att ta reda på hur spindlar beter sig i förhållande till andra arter. Nu är Nummer 16 död bekräftar de forskare som har studerat henne i naturen i Australien.

Nummer 16 hittades år 1974 i det fria där spindeln fick leva hela sitt 43 år långa liv. Spindeln levde i Wheatbelt-regionen i västra Australien.

Det är fråga om en Ctenizidae, eller minörspindel som den kallas på svenska.

Pacific Conservation Biology Journal var först med att publicera nyheten om spindelns död i och med att tidningen publicerade en rapport av Leanda Mason, en av forskarna som hade följt med Nummer 16.

- Så vitt vi vet är det här den äldsta spindeln som någonsin har dokumenterats och hennes anmärkningsvärda liv har gett oss möjligheten att studera spindlars beteende och populationsdynamik, säger Mason.

Kunde ha levt många år till

Dödsfallet upptäcktes i oktober då spindeln hade blivit attackerad av en geting.

- Det kändes riktigt bedrövligt. Vi hade hoppats på att hon skulle ha fått fylla 50 år, säger Mason enligt brittiska The Telegraph.

Ja, "bedrövad" är precis vad jag är, skriver forskaren Leanda Mason på Twitter som en reaktion på en artikel om att Nummer 16 har dött.

Nummer 16 blev forskaren Barbara York Mains livsverk.

York Main, i dag 89 år gammal, hittade spindeln strax efter att den hade kläckts år 1974 och följde med den ända tills hon gick i pension 2017.

Äldst med klar marginal

York Mains och hennes forskarteam arbete kan föra med sig mycket nytta för både spindlar och människor.

Med hjälp av den information man fått via studierna räkna forskarna med att kunna rädda andra spindelarter. Forskarna har också fått veta mer om hur spindlarna reagerar på klimatförändringar och avverkning.

Världens äldsta spindel, fotograferad i januari 2016.
Bildtext Nummer 16, fotograferad i januari 2016.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt forskarna kan spindeln också lära människor om hållbart leverne.

Nummer 16 hann vara alla tiders äldsta spindel under en stor del av sitt liv. Den tidigare rekordinnehavaren var en tarantella som hittades i Mexiko och hölls som husdjur, den blev 28 år gammal.

Nummer 16 slog alltså rekordet med 15 års marginal.

Spindelarten Ctenizidae jagar inte med nät som många andra spindlar. De bygger i stället hålor där de sitter och väntar på insekter och annat smått och gott som kommer så nära mynningen att de kan fångas.

Arten är vanligtvis aktiv på natten. De kan bitas och ett bett kan vara mycket smärtsamt, men inte dödligt, för människor. Om du ser en Ctenizidae är det troligtvis en hane eftersom honorna sällar rör sig utanför boet.

Källor: The Telegraph, New York Post, Pacific Conservation Biology Journal, Independent, STT

Diskussion om artikeln