Laga insekttacos - piffa upp barnfamiljens favorit med syrsor och mjölmaskar
Från 2018
Publicerad 10.05.2018 10:12.
Uppdaterad 11.05.2018 12:36.
Bild: Yle/Maria Lång
Stekta insekter kan bra ersätta malet kött eller broiler i den sedvanliga tacosen eller tortillan. Insekterna är krispiga och har dessutom en egen smak.
Stekta hussyrsor och mjölmaskar
Bild: Yle/Maria Lång
insekter,larver,syrsor,myror,Strömsö,matrecept
Ingredienser, 4 pers:
- 50 g hussyrsor
- 2 msk mjölbaggelarver (mjölmask)
- olja
- salt
- svartpeppar
- Majstacos
Bild: Yle/Maria Lång
Strömsö,matrecept,syrsor
Gör så här:
- Låt frusna gräshoppor och mjölbaggslarver tina i en kvart.
- Stek i olja, först på hög värme, sedan på medeltemperatur i fem minuter.
- Salta och peppra gräshopporna.
- Sänk temperaturen på stekpannan och stek larverna gyllenbruna och frasiga i olja på medeltemperatur.
Bild: Yle/Maria Lång
Guacamole,salsa,matrecept,Strömsö
Servera mjuka tacos: Guacamole, tomatsalsa och sallad och toppa med stekta hussyrsor och mjölbagge larver
Sal de Gusano- kryddsalt med chili och larver
Bild: Yle/Maria Lång
kryddor,matrecept,Strömsö,Salt
Ett hett men klassiskt kryddsalt med larver som här fått extra rökig smak av en fjärilslarv, mopane, och rökt paprikapulver. Kryddsaltet går utmärkt att göra även utan fjärilslarver och passar bra som krydda i t.ex svampchutney, eller som här, på mexikanskt vis, som dipp för apelsin- eller ananasklyftor.
Ingredienser, 4 pers:
- 4 tsk torra mjölmaskar
- 2 st mopanelarver, kan utelämnas
- 4 tsk chilipulver
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 4 tsk salt
- Apelsinklyftor att dippa
Bild: Yle/Maria Lång
salt (kryddor),kryddor,matrecept,Strömsö
Gör så här:
- Mortla de torkade larverna i mortel eller i en kvarn.
- Rör om de torra ingredienserna.
- Skiva appelsinen och dippa skivorna i kryddblandningen.
Bild: Yle/Maria Lång
taco,Strömsö,matrecept