Lena Sundqvist i Yle Sportens podd: "Många länder har tittat just på Sverige när det kommer till juniorutveckling"
Både Finland och Sverige går in i ishockey-VM med högt uppskruvade förväntningar. De unga spelarnas frammarsch präglar både Lejonen och Tre Kronor i år, och mycket av det som fungerar väl inom finsk juniorishockey för tillfället kan eventuellt spåras till Sverige, tror veckans gäst, ishockeykommentatorn Lena Sundqvist.
Det är alltså dags för ishockey-VM i Herning och Köpenhamn från och med denna vecka.
Ishockeyn var också på tapeten i Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi, som i sitt trettonde avsnitt välkomnade den svenska sportjournalisten och ishockeykommentatorn Lena Sundqvist som gäst.

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi: Avsnitt 13: Lejonen och Tre Kronor – heta medaljkanditater i VM
Chriso Vuojärvi inledde diskussionen med att peka på flera utropstecken kring det finska laget, som vid tiden för poddinbandningen inte ännu hade offentliggjorts.
– Truppen är inte cementerad, men det ser avsevärt bättre ut än för ett år sedan. I motsats till förra året har Finland mer bredd på sin offensiva spets med Granlund, Aho, Rantanen, Teräväinen och Kapanen i spetsen, det är redan en anfallskvintett som håller hög VM-klass, slog Vuojärvi fast.
Enligt honom har Finland alla förutsättningar att spela en annorlunda ishockey än i turneringen 2017, som präglades av mycket burskydd och försiktighet.
– Det finns mycket positivt också kring Sveriges trupp i år. Sverige gjorde ett fantastiskt VM ifjol och är regerande världsmästare, vilket jag gärna påminner er om. Det är ändå viktigt att komma ihåg att Sverige långt vann ifjol tack vare de spelare som anslöt under turneringen. Där har Sverige möjligheten att göra samma sak i år också, konstaterade Lena Sundqvist.
Däremot frågar man sig i Sverige om man tagit in för många NHL-spelare redan i ett tidigt skede.
– Vad gör vi nu om det dyker upp större namn längre in i turneringen, reflekterade Sundqvist.
Trots optimismen kring det finska lagbygget slog Vuojärvi fast tågordningen inför turneringen i Danmark.
– I mina papper är Sverige den största mästarkandidaten med Kanada som främsta utmanare.
Finska juniorer på frammarsch, men Sverige gick i bräschen
I Finland har dammet efter U18-VM knappt lagt sig och under måndagen hyllades de hemvändande guldhjältarna.
Den senaste tidens utveckling skvallrar om att något har gjorts rätt inom finsk juniorishockey.
– Finland är nästan ikapp med Sverige vad talangutveckling beträffar. Det ser lovande ut just nu, Smålejonen har varit i final i fyra raka U18-VM och det har hänt efter den famösa 0–10-risbastun mot Sverige 2014. Också de fyra senaste skyttekungarna på den här nivån är finländare, påminde Vuojärvi.
Vuojärvi belyste utvecklingen via de åtgärder som ishockeyförbundet tagit till, när man kanaliserade medel från två ekonomiskt framgångsrika VM-turneringar på hemmaplan till att anställa tränare.
– Jag tycker definitivt det är läge här att hylla det som förbundet har gjort, även om det inte brukar höra till vanligheterna.
Ansvar också på hemmaplan
Vuojärvi pekade också på vikten av att de nu hemvändande U18-hjältarna bör få synliga roller i sina klubblag på hemmaplan, något som varit fallet redan sen länge i Sverige.
– En orsak till att JVM varit så populärt i Sverige är att de svenska lagen varit bra på att plocka upp sina bra juniorer.
– När ett svenskt juniorlandslag åker iväg är det hockeysupportrarnas egna spelare som åker, de spelar redan i SHL eller i Allsvenskan, men det är representationsspelare som åker iväg. Det är väldigt sällan Sverige har med någon som spelar i ett J20-lag, berättade Sundqvist.
Svensk oförmåga i riktigt stora matcher
Trots att den svenska juniorproduktionen fungerat väl under en längre tid och producerat NHL-draftade spelare på löpande band finns det en farhåga i hur lagen spelar när det verkligen gäller.
– Inom svensk juniorhockey har vi tappat förmågan att vinna de stora matcherna. Sverige har förlorat otroligt många viktiga matcher, jag tror det i något skede var tio av de elva senaste matcherna även om vi var i final ifjol. Där känns som att vi måste sätta in nästa insats, hur många viktiga matcher spelar man egentligen i sina juniorlag? Är det för mycket oviktiga matcher och transportsträckor, frågade sig Sundqvist.
Att Finland nu går bra på juniornivå har också en delförklarning i att man helt enkelt lånat kunnande och samarbetat över nationsgränserna.
Där som Finland satte in en stöt efter storstryket 2014 var Sverige ute redan tidigare.
– Sverige har gjort en medveten satsning ganska tidigt och det bar frukt i och med JVM-guldet 2012. Efter det är det många länder som tittat på Sverige när det kommer just till juniorprogrammet. Det är helt rätt och det är också så ishockeyn globalt måste jobba för att utvecklas och växa sig större.
Både Sundqvist och Vuojärvi uttryckte en oro kring ishockeyns utveckling utanför de stora nationerna som Finland, Ryssland, Sverige, USA och Kanada.
– Jag var till exempel väldigt besviken på vad Schweiz gjorde under OS. Det skall bli intressant att se vad Tyskland kan göra nu vid VM med tanke på vad som hände i Pyeongchang, konstaterade Vuojärvi.
I den tredje och sista delen av Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi diskuterades ståplatskulturen inom fotboll, ishockeyspeltröjor och hockeylåtar.
Känsliga lyssnare bör vara medvetna om att det förekommer sång av programledarduon.
Hitta rätt i veckans podd:
- 0:00 Hej och välkommen
- 3:03 Lejonens och Tre Kronors läge inför VM
- 11:15 Medaljkandidaterna Ryssland, Kanada och USA
- 14:21 VM-fest i Danmark
- 18:26 Finland tar juniormedaljer på löpande band
- 21:55 Toppnationernas talangutveckling
- 29:44 Finlands och Sveriges nästa superstjärna
- 32:36 Tre frågor: Hockeylåtar, hockeytröjor och ståplatsläktare
Vad handlar det om?
Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.
Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.
Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.