Filosof: Nyckeln till ett meningsfullt arbete är vi gör goda saker och att vi får förverkliga oss själva
Att arbeta är viktigt. Vår nuvarande regering har uttryckt det med all önskvärd tydlighet. När vi jobbar bidrar vi till landets välmåga och konkurrenskraft. Och så skaffar vi också mat på bordet och tak över huvudet för oss själva och våra närmaste. Men betyder jobbet också något annat för oss?
Jag träffar filosofen och forskaren Frank Martela och frågar varför det här med att arbetet borde vara meningsfullt är viktigt.
- Då man tänker på hur många timmar av vårt liv vi tillbringar på jobbet så vore det nog ett slöseri om det vi sysslar med vore meningslöst, säger han.
Frank Martela är intresserad av vad som gör oss lyckliga. Och det verkar som om en av de viktigare beståndsdelarna är vad vi jobbar med under dagarna.
Tidigare spelade religionen och traditionerna en stor roll, men nu verkar det som om jobbet och familjen axlar en allt större roll i hur meningsfullt vi upplever att vårt liv är.
Frank Martela och hans kollega, professor Anne Birgitta Pessi, har gått igenom litteratur kring forskning där man undersökt arbete och mening. Och de har kommit fram till några övergripande teman.
- Vi gick igenom en hel massa litteratur och det verkar som om två faktorer är genomgående.
Dels att man upplever att man kan förverkliga, uttrycka, sig själv. Att kunna göra sådana saker som på något sätt uttrycker vilka vi är som människor.
- Det här är min grej. Det här är vad jag vill göra!
Det andra var att göra gott. Att lämna något fint spår i världen. Att arbetet inte bara är för lönen utan skapar något som är till nytta för mänskligheten.
Att bidra till andra tycks göra livet meningsfullt.
Men hur är det i verkligheten?
Många upplever i dag att de är utbytbara. En liten kugge som när som helst kan bytas ut mot en annan. Vi söker en plats för dagen i ett ständigt föränderligt kontorslandskap eller i arbetslistorna för veckan.
- Om man känner så här är det nog någonting som försämrar vårt behov av mening. Vi behöver nog veta att just jag, som den jag är, är en viktig del av helheten.
Många jobbar också med monotona jobb där det knappast finns utrymme för självförverkligande eller att bidra till medmänniskors lycka.
Där är filosofen Martela optimistisk. Tekniken: automatisering, robotar och digitalisering tar över de mest monotona jobben.
- Och jag tror att arbetslivet rör sig emot ett håll som är intressantare för individen. För det hur människan interagerar går inte att delegera till teknik.
Men sen finns det också jobb som inte med bästa vilja kan kan tolkas som att de bidrar till mänsklighetens bästa?
I en situation då vi inte riktigt kan se att det vi gör förbättrar världen; låt säga att vi säljer tobaksreklam. Att försöka få unga människor att röka. Då hittar vi olika förmildrande omständigheter. Vi behöver förklara att det vi jobbar med på något sätt är viktigt.
Vi behöver hitta en förklaring, att det vi gör på någon nivå är meningsfullt.
Kan vi påverka vår arbetsbild?
Oftast är det ju arbetsledningen som besluter hur din arbetsbild ser ut. De är i nyckelposition.
Men om du är i en situation där du skulle vilja att ditt arbete skulle kännas mera meningsfullt så kan du också fundera på hur organisationen kunde förändras mot en mera positiv riktning.
Martela talar om "työn tuunausta" hur man genom diskussioner med arbetsledningen kunde påverka att arbetet både skulle uttrycka det man känner att är viktigt för samhället och ge en möjlighet att göra vad man brinner för.
Också fråga om inställning.
I en undersökning om hur städare upplever sitt arbete framkom det att inställningen spelade stor roll.
En del av städarna upplevde sitt arbete som " att tvätta golv". Andra kände att de bidrog till en vårdkedja där målet var att få människor att bli friska. Och hygienen var en viktig del av det.
Knappast oväntat mådde de senare bättre i sitt arbete.