#29 "Utan hens tillstånd fås ingen vård mot hens vilja"
Under en lång tidsperiod, i alla fall så länge vi kan minnas, har vi från sidan sett hur vårt syskon missbrukat både alkohol och droger, skriver en läsare.
Allting började med alkohol, som sedan sakta men säkert övergick till ett drogmissbruk. Från att först bara använda sig av ”lättare droger” blev det till slut ett missbruk av väldigt starka och farliga droger.
Flera gånger har det gått så långt att vi hittat hen fem före döden. Ambulanser, akuten och olika vårdanstalter för missbrukare har varit inkopplade, men utan hens tillstånd fås ingen vård mot hens vilja. I det tillstånd som hen har varit i när hen kommit in till akuten, så är det underförstått att hen inte skickas hem. Dock händer detta allt för ofta och inte bara oss. Att man som anhörig ska behöva böna och be för att få hjälp, är under all kritik. Någon sorts tvångsvård borde införas i Finland när en person försökt ta livet av sig flera gånger. Vi vill inte skälla på vården, men vi tycker att det finns många brister som bör ses över och alla borde få den vård de behöver.
Bakgrunden till missbruket vet vi inte egentligen någonting om, men vi har insett att det är enkelt att fastna i ett missbruk och ännu enklare att få tag på droger nu för tiden, nästan lika lätt som alkohol.
För oss har det alltid varit en självklarhet att finnas där för hen, för att vi vet att innerst inne är det vårt syskon som finns kvar bakom allt det onda och hen behöver oss och vi behöver hen. Vi har ändå gjort klart för hen att vi inte vill ha någonting att göra med hen när hen är påverkad av någonting.
Vi är inte arga på vårt syskon, däremot är vi väldigt besvikna över det val i livet hen har gjort när det gäller missbruket.
Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018
• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.
• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?
• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.
• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.
• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.