Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sportmagasinet frågade, ni svarade - det är inte okej att kalla en idrottare för turist anser en klar majoritet

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Sportmagasinets enkät handlade om att få en bild av i en hurdan atmosfär de finländska elitidrottarna tävlar i ur publikens synvinkel. Genom åren har man ofta fått höra prat om “turister” som skickas till stortävlingar.

En klar majoritet av de som svarade på vår fråga var av den åsikten att det inte är passligt att kalla en idrottare som blivit vald t.ex. till ett OS för en “turist”.

Att klara kvalgränserna borde vara tillräckligt för deltagande. Att man kallar en idrottare turist är en skymf mot idrottaren och allt vad idrotten står för.

Den blivande chefen för Olympiska kommitténs toppidrottsenhet, Mika Lehtimäki, anser att klimatet kring idrotten kan ha en inverkan på en ung idrottare.

Mika Lehtimäki.
Bildtext Lehtimäki skall lotsa elitidrotten efter Mika Kojonkoski
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

- Det är mänskligt, omgivningens inställning påverkar. Om man frågar mig, så garanterar det finländska valsystemet (till stortävlingar) att det verkligen inte kommer en enda turist med. Dom som tävlar är stenhårda idrottare, som redan har nått otroligt långt på sin idrottarstig, säger Lehtimäki.

På frågan om det är okej att kalla en idrottare för en “turist”, svarade 77 procent nekande. Av de som däremot tyckte att det är okej, var de flesta av kommentarerna förknippade med resultaten.

Om inte idrottaren lyckas prestera på tävlingsdagen, tycktes det vara okej att kalla hen för en turist.

Om hen inte når medaljer/framgång/levererar på egen nivå... osv. då är det okej. Hen gör ju inget märkvärdigt då.

I såna fall, då idrottarens prestation ligger långt ifrån idrottarens normala nivå, är det okej att kalla dem för turister. Om det är fråga om en yngre idrottare som är med som ett steg av utvecklingskurvan, men presterat på egen normal nivå, utan att nå framgång i OS, är det inte okej.

Att vinna en medalj tyckte ni att inte är så viktigt. Dryga 20 procent tyckte att en medalj har en stor betydelse.

Det är omöjligt för alla deltagare att vinna en medalj. Ingen knappast önskar att bara de tre bästa i världsranking får delta i OS och dela medaljerna. Så mycket påverkar en idrottares förmåga på tävlingsdagen och därmed resultatet.

Viivi Lehikoinen, häcklöpare
Bildtext Viivi Lehikoinen är klar med gymnasiet
Bild: Yle

Häcklöparen Viivi Lehikoinen som just har bestämt sig för att satsa helhjärtat på idrotten tycker att

- En negativ atmosfär ökar möjligheten för en ung idrottare att bli rädd för att misslyckas. Jag tycker att man borde uppmuntra till en positivare atmosfär och sporra idrottare, speciellt de unga idrottarna.

Sportmagasinet tackar för de hundratals svaren vi fick till enkäten. Materialet användes som bakgrundsinformation till programmet 25.4.2018. I programmet medverkar Viivi Lehikoinen, Mika Lehtimäki, Anna Nordmyr och Harri Halme.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln