Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnylänningar slår larm om dåliga vägar: ”Lagar de ett hål har vi snart två nya”

Från 2018
Landsväg full med gropar.
Bildtext På morgonpromenad längs med Ylikevägen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I Yle Östnylands webbenkät prickas bland annat Ebbovägen, cykelvägen mellan Pernå och Lovisa och Ylikevägen som svåra och farliga att ta sig fram på.

Hittills har ett dussin personer fyllt i Yle Östnylands webbenkät och svarat på frågan var cykelvägarna och landsvägarna är i extra dåligt skick efter vintern. Svaren visar klart på att det finns en oro för vägarnas tillstånd och trafiksäkerhet.

Ylikevägen i Borgå nämndes i fyra av svaren: ”Massor med stora vassa djupa hål”, ”stor oro för att någon motorcyklist eller cyklist kommer att skada sig”, ”… ställvis stora sprickor, större och mindre gropar i asfalten, samt sänkor …”

Längs med den smala Ylikevägen bor Petra Kraufvelin-Bergman med sin familj. Hon är ofta ute på promenad med både barn och hund.

- Ylikevägen har redan länge varit i jättedåligt skick. Den är full med gropar och asfalten är i mycket dåligt skick; den är porös och sliten. Den är ingen bra och trygg skolväg för våra barn.

Hund, barnvagn och mamma på promenad på landsväg.
Bildtext Petra Kraufvelin-Bergman med Emrik i vagnen och Enzo i spetsen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Vägen slingrar sig vackert genom ett kuperat landskap. Nära avfarten till familjen Kraufvelin-Bergmans gård sker det ibland olyckor.

- I och med att vägen är kurvig och rolig för motorcyklister och cyklister kör de ofta hårt utan att veta var det finns lös sand och gropar. Det är alltid några per sommar som är i diket. På vintern är det halkan som gör att bilar kör av vägen just här.

De som råkar illa ut brukar få en kopp kaffe hos Kraufvelin-Bergmans medan det väntas på bärgningsbil och skjuts.

- Visst kommer Destia med jämna mellanrum och lappar de värsta hålen, men lappar de ett så har vi snart två nya.

Petra Kraufvelin-Bergman förundrar sig över att så många vägar i de östra delarna av Borgå är i dåligt skick.

- Beslutsfattarna borde fixa bättre vägar hitåt.

Landsväg full med gropar.
Bildtext Ett smakprov från Ebbovägen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I den södra ändan av Ylikevägen tar Ebbovägen vid. En väg som också nämns ett par gånger i Yle Östnylands enkät:

”Hela Ebbovägen är en enda stor katastrof.” ”Djupa gropar och spår över hela vägbredden. Bilarna kör slalom mellan groparna.” ”Denna väg skulle jag inte våga cykla på.”

Ett varv längs med Ebbovägen bekräftar kommentarerna. Ny asfalt har lagts i långa remsor på många ställen men gropar och sprickor finns det ändå gott om. Lappningen är främst en provisorisk lösning.

De många branta backarna gör det extra farligt för cyklister att åka längs med vägen, då hastigheterna lätt blir höga.

Sprickor på sliten cykelväg.
Bildtext Sliten cykelväg mellan Pernå och Lovisa.
Bild: Minttu Henriksson

I Lovisa finns det än så länge endast två cykelvägar: En från centrum till Tessjö och en längs med Lovisavägen, väg 170, från Pernå till Lovisa centrum. I enkäten får cykelvägen från Pernå klart underkänt.

”Helt horribel! Stora gropar, sprickor och lösa stenar … att rullskida på cykelvägen är omöjligt; risken att man snubblar är stor."

Enligt Minttu Henriksson som ofta cyklar till jobbet längs med vägen är det nästan bättre och tryggare att cykla på landsvägen i stället för på cykelvägen.

Landsväg full med gropar.
Bildtext Närstudie av Ylikevägen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I enkäten efterlyser man också en cykelväg mellan Nickby och Söderkulla i Sibbo samt på Lovisavägen efter Östermalm i Borgå.

I ett inlägg nämns också att cykelvägen i Näse i Borgå saknar asfalt på en kort sträcka vid tennis- och squashcentret.

Diskussion om artikeln