Karibiska immigranter lockades till Storbritannien, 50 år senare hotas de med utvisning – det här är Windrush-skandalen som skakar den brittiska regeringen
Lögner om utvisningsmål ledde till inrikesministerns avgång och krav på att Theresa May också ska bära ansvar för skandalen. Bakom affären ligger vad som kallas ett massivt svek mot den så kallade Windrush-generationen, karibiska immigranter som bjöds in till Storbritannien efter Andra världskriget men plötsligt hotades med utvisning efter ett halvt sekel i landet.
Den 22 juni lade transportskeppet HMT Empire Windrush till vid kajen i Tilbury i Essex med 492 passagerare ombord.
Största delen var soldater från de karibiska kolonierna som hade tjänstgjort i de brittiska styrkorna på olika fronter under Andra världskriget.
De hade tagit sina familjer och kommit till Storbritannien på grund av löften om arbete och medborgarskap.
Storbritannien behövde efter kriget arbetskraft för att bygga upp det svårt krigssargade landet och stora reklamkampanjer skulle locka de karibiska brittiska undersåtarna till det så kallade moderlandet.
Hundratusentals lät sig övertygas och byggde trots fördomar, våld och diskriminering nya liv i Storbritannien.
Windrush-generationen
Skeppet Windrush kom att ge namn åt en hel generation karibiska och afrikanska immigranter som anlände mellan 1948 och 1971, och vars insatser anses ha varit ytterst viktiga för efterkrigsperiodens uppsving.
Trots löften om att de och deras barn skulle få stanna i Storbritannien för gott fick många ur Windrush-generationen plötsligt ett brev som hotade dem med utvisning.
The Guardian har avslöjat att många ur Windrush-generationen hotades med utvisning, ofta till länder de aldrig hade besökt, före affären blev offentlig.
Många fler förlorade sina jobb, sitt arbetslöshetsskydd, pensioner och rätten till offentlig vård efter att ha arbetat och betalat i Storbritannien i årtionden.
Bakom ligger de utvisningsmål som lades upp i det brittiska inrikesministeriet och som Amber Rudd nu har fått bära ansvaret för.
Många kräver nu ändå att den tidigare inrikesministern, nuvarande premiärministern Theresa May, också ska ta sitt ansvar för sveket mot Windrush-generationen.
Krävdes på dokument årtionden efter ankomst
Hela skandalen bottnar i nya regler som lades upp vid inrikesministeriet då Theresa May var inrikesminister.
Enligt de nya reglerna skulle alla immigranter, också Windrush-generationen, kunna bevisa att de hade tillstånd att vara i landet.
Windrush-generationen hade inte tidigare avkrävts sådana bevis förutom i undantagsfall, och många saknade dokumentation.
Till saken hörde att de dokument inrikesministeriet hade utfärdat då immigranterna anlände också hade förstörts år 2010. Det här trots att flera tjänstemän vid ministeriet hade varnat för att de ofta var de enda dokumenten som kunde bevisa Windrush-immigranternas status.
I samband med det som nu har visat sig vara aggressiva utvisningskvoter kom de nya reglerna att innebära en personlig katastrof för tusentals människor.
Förlorade arbete, vård, socialskydd
The Guardian kom skandalen på spåren då tidningen uppdagade flera fall där personer plötslig blev av med jobb och socialskydd efter årtionden av arbete, då de krävdes på dokument de aldrig tidigare hade avkrävts.
Ett fall som väckte speciellt stor reaktion var Albert Thompsons (en pseudonym Guardian använde under rapporteringen).
Thompson nekades plötsligt vidare vård för cancer och krävdes på en betalning på 54 000 pund om behandlingen skulle fortsätta.
Länken mellan premiärministerns egna politik som inrikesminister och de här tragedierna är klar. Det kommer att vara omöjligt för henne att sona det med löftena om att skaka av det konservativa ”elaka partiets” rykte som hon gav då hon tillträdde och de ord hon uttalande utanför Downingstreet 10 i juli 2016.
Amelia Gentleman, journalist, The Guardian
Trots att Thompson hade skatteuppgifter och dokument som bevisade att han hade ingått i den offentliga vården i 44 år var han nu plötsligt olagligt i landet, enligt myndigheternas nya tolkning.
Fallet väckte en massiv, glödhet reaktion från offentligheten.
Regeringen Mays reaktion var ändå sval, Thompson var tvungen att bevisa sin status för att få vård.
Samma reaktion gavs på de andra fallen som tidningen rapporterade om och de drabbade uppmanades att anlita jurister.
Det trots att de flesta nu hade förlorat både jobb och socialskydd och trots att May själv hade låtit avskaffa anslagen för rättshjälp i liknande fall då hon var inrikesminister.
Krävdes tryck mot regeringen för reaktion
Det första tecknet på att skandalen höll på att explodera i regeringen Mays händer kom då Barbados beskickning i London avslöjade att May hade avvisat flera karibiska nationers krav på att få diskutera situationen.
En rad läckor från inrikesministeriet bevisade att regeringens uttalanden om att de inte kände till diverse problem inte stämde.
Snart avslöjades att nya kvoter för utvisningar låg bakom den plötsliga förändringen i attityden mot Windrush-immigranter och att hela kampanjen mot dem alltså var avsiktlig, ett sätt att nå kvoterna.
Inrikesminister Amber Rudd påstod i sten att hon inte kände till kvoterna, bara för att några timmar senare motbevisas av ytterligare en läcka från inrikesministeriet, ett brev hon själv hade skrivit till May där hon lovade att kvoten kunde mötas.
Brevet var sista spiken i Rudds Windrush-kista och hon meddelade om sin avgång någon timme efter publicering.
Rudd avgick, May bär ansvaret
I en kolumn i the Guardian skriver Amelia Gentleman, journalisten som har kommit med största delen av avslöjandena i affären, att det är slående att regeringen inte en enda gång under skandalen har bett om ursäkt.
- Länken mellan premiärministerns egna politik som inrikesminister och de här tragedierna är klar. Det kommer att vara omöjligt för henne att sona det med löftena om att skaka av det konservativa ”elaka partiets” rykte som hon gav då hon tillträdde och de ord hon uttalande utanför Downingstreet 10 i juli 2016.
- Hon lovade då att bekämpa orättvisa och skapa ett Storbritannien som ”fungerar för alla invånare”. I samma tal sade hon att ”om du är svart behandlas du hårdare av rättsväsendet än om du är vit”. Nu verkar samma kunna sägas om hennes egna inrikesministerium, skriver Gentleman.
Många vill nu se May stå till svars för de beslut som ledde till att tusentals Windrush-immigranters liv slogs i spillror.
De anser att det är May som bär ansvaret eftersom besluten om att förstöra viktiga dokument år 2010 och besluten om att två år senare börja kräva dokument där inga tidigare hade behövts fattades då hon var ansvarig minister.
Regeringen och Tory-partiet anklagas nu för racism och kallblodighet inför det lidande affären har orsakat.
Rudds avgång innebär alltså knappast slutet på Windrush-skandalen, som kreverar precis inför lokalvalen i Storbritannien, speciellt då många drabbade fortfarande inte har fått upprättelse.
Trots att May har lovat att Albert Thompson ska få vård har han ännu inte fått fortsätta sina cancerbehandlingar.