Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Personalchef vid Raseborgs sjukhus: Bemanningsfirmorna är ännu inget hot mot oss

Från 2018
Vård, sjukhus, patient
Bildtext Raseborgs sjukhus hittar ganska lätt personal till ordinarie befattningar.
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

Än så länge är det inte svårt för Raseborgs sjukhus att hitta personal till ordinarie befattningar. Utmaningen att hitta sjukskötare till kortvariga vikariat är större, säger personalchef Tuula Silvola.

Efterfrågan på vårdpersonal i Sverige och Norge är stor. Därför söker bemanningsfirmor efter svenskspråkiga sjukskötare i Finland som är villiga och hoppa in på olika vårdavdelningar på kort varsel.

Bemanningsfirmorna lockar bland annat med en betydligt högre lön än den som sjukskötarna får på sjukhusen Finland.

Bra att personalen rör på sig

Men personalchef Tuula Silvola vid Raseborgs sjukhus är inte speciellt orolig över konkurrensen. För tillfället har några sjukskötare ansökt om tjänstledighet för att jobba i Sverige eller Norge, säger hon.

Porträttbild på Tuula Silvola.
Bildtext Tuula Silvola.
Bild: Yle/Minna Almark

Hon tycker att det är bra att vårdpersonalen flyttar på sig och får inspiration från andra arbetsplatser och länder. På det sättet hämtar de också hem positiva erfarenheter, säger hon.

- Något stort hot mot vår rekrytering ser jag åtminstone inte för tillfället. Men om bemanningsfirmorna är väldigt aggressiva och börjar ta våra bra vårdare, så kanske man måste bli orolig i något skede.

Sjukhuset lockar med bra stämning

Raseborgs sjukhus kan inte konkurrera med lönen. Däremot kan sjukhuset erbjuda en bra arbetsplats nära vårdarnas hem, säger Silvola.

Dessutom är stämningen på sjukhuset god. Det visar den arbetsplatsmiljöbarometer som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) låter göra varje år.

- Hittills har vi haft det bästa resultatet av alla HNS sjukhus. I den senaste barometern uppgav över 90 procent av personalen att de skulle rekommendera sjukhuset som arbetsplats och det är vi väldigt stolta över.

Korta vikariat är svåra att fylla

Det är relativt lätt att hitta personal till ordinarie befattningar vid sjukhuset.

Däremot är det svårare att hitta vikarier till kortare vikariat och sjukfrånvaro, konstaterar Tuula Silvola.

En orsak är att Raseborgs sjukhus är relativt litet och som vikarie är man ansvarig för ganska mycket. Det gör det svårare att på kort varsel hoppa in som vikarie.

- Om det kommer någon som inte känner till sjukhuset och hur man jobbar här, så kommer gränsen om det är någon nytta av vikariatet eller inte snabbt emot.

Bild på Raseborgs sjukhus.
Bildtext Stämningen vid Raseborgs sjukhus är bra.
Bild: Yle/Minna Almark

En annan orsak till att det svårt att hitta kortvariga vikarier är att det inte längre utbildas sjukskötare i trakten.

De sjukhus som finns i närheten av yrkeshögskolor som utbildar vårdpersonal har det betydligt lättare, säger Tuula Silvola.

En flexibel personal räddar situationen

Pusslet vid Raseborgs sjukhus går ändå ihop tack vare en flexibel personal, fortsätter hon.

- Personalen gör det som ofta kritiseras; de byter skift, de gör dubbeltur och de kommer från sina lediga dagar och jobbar.

Om det till exempel är lugnare på jourpolikliniken, så kan någon komma till uppföljningsavdelningen och jobba där en tur, förklarar Tuula Silvola.

Den här flexibiliteten är något som påpekas redan vid anställningsintervjuerna: även om vårdarna har en så kallad hemavdelning, så måste de vid behov vara redo att jobba på andra avdelningar.

- En del vårdare tycker att det här är väldigt trevligt och intressant, medan andra kan känna att de inte riktigt känner patienterna och att man inte är van vid arbetet.

Sommaren är en stor utmaning

Det finns lite över 200 sjukskötarvakanser på Raseborgs sjukhus. Några gånger om året söker sjukhuset ny personal till ordinarie befattningar.

- Behovet av kortare vikariat varierar från dag till dag. Ibland behövs det tre till fyra extra, medan det kan gå längre tider som vi klarar oss med egen personal, säger Silvola.

Sommaren är den största utmaningen under året. Då är många vårdare på semester samtidigt som invånarna i Raseborg ökar tack vare sommargästerna.

Det syns bland annat på jourpolikliniken och påverkar också andra avdelningar, säger Tuula Silvola.

- Förra sommaren var jättejobbig för personalen, men i år är situationen lite bättre. Vi håller fortfarande på och rekryterar personal och det skulle gärna få komma några sjuksköterskor till.

Diskussion om artikeln