Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna super inte som förr – starkölet lockar inte till matbutiken men det alkoholfria säljer bra

Från 2018
Öl.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

De finländska bryggerierna säljer i dag mindre alkoholdrycker än för ett år sedan trots att den nya alkohollagen förde starkölet till matbutikerna. Samtidigt har försäljningen av alkoholfria drycker ökat. Det visar färsk statistik från Bryggeriförbundet.

Då riksdagen behandlade den nya alkohollagen varnade de experter som hördes av social- och hälsovårdsutskottet för ökad konsumtion, allvarliga hälsoskador och ökad oordning i samhället.

Riksdagen godkände ändå lagen med fyra rösters marginal i medlet av december.

Den nya lagen som tillåter försäljningen av starköl (med högst 5,5 procents alkoholprocent) och longdrinkar i matbutiken trädde i kraft i början av året.

Sedan dess har ölförsäljningen enligt Bryggeriförbundet minskat med 3,6 procent. Vi köper också 11,5 procent mindre cider än för ett år sedan.

Bryggeriförbundet har tyvärr inte siffror på fördelningen mellan starköl och mellanöl.

Finländarna tycker om smaken av mellanöl eller öl vars alkoholhalt är 4,7 procent eller lägre. Smaken är viktig för finländare. Inte bara spritprocenten

Marja-Liisa Weckström som är kommunikationsdirektör på Sinebrychoff hänvisar till handelsbolagen som uppger att starkölets andel av ölförsäljningen ligger mellan fem och tio procent.

- Före den nya lagen var andelen fem procent. Försäljningen av starköl har alltså ökat lite, men inte så mycket som många riksdagsledamöter var rädda för. Finländarna har varit mycket moderata när det gäller öl och det finns inget skäl till oro. Finländarna tycker om smaken av mellanöl eller öl vars alkoholhalt är 4,7 procent eller lägre. Smaken är viktig för finländare. Inte bara spritprocenten.

Longdrinkar säljs som aldrig förr

Men då starkölet inte lockar kunder till matbutiken ser longdrinkarna ut att göra det. Vi köper i dag nästan 50 procent mera longdrinkar än för ett år sedan.

- Longdrinkar med alkohol är en ny produktkategori i matbutiker. Man talade ganska mycket om dem i riksdagen och i media. Kanske är många nu nyfikna. Det kan också påverka att man tidigare endast fick köpa dessa longdrinkar i 350 Alkobutiker. Nu kan man köpa dem i alla matbutiker. Det kan ha ökat intresset, säger Marja-Liisa Weckström.

Efterfrågan på alkoholfri öl har också ökat. Den ökar mest just nu

Men inte ens den omfattande försäljningen av longdrinkar har vänt totalförsäljningen av alkoholdrycker uppåt.

- Det som har ökat är alkoholfria produkter, som läskedrycker och vatten. Efterfrågan på alkoholfri öl har också ökat. Den ökar mest just nu. Det är mycket intressant. Det visar att finländarna går mot måttlig konsumtion av alkohol, säger Marja-Liisa Weckström.

Elina Ussa är vd på Bryggeriförbundet. Hon säger att spritkonsumtionen i Finland sjunker på samma sätt som i resten av Europa. Tanken att alkoholpolitiken skulle styra konsumtionen är enligt henne föråldrad.

- Alkoholkonsumtionen i Finland sjunker på samma sätt som i övriga europeiska länder. Tanken att konsumtionen påverkas av lagparagrafer och normer är föråldrad. Då glömmer man allt som händer i samhället.

Hälsotrend ersätter supandet

Enligt Marja-Liisa Weckström har bilden av den supande finnen inte mera stämt på flera år.

- Vi är normala måttliga europeiska konsumenter. Vi har kanske haft lite fel bild av finnarna. Vi vet att hälsotrenden är mycket stark och håller på att bli ännu starkare. Vi vet att ungdomarna är klokare än de som är kring femtio. Alla signaler visar att konsumtionen kommer att sjunka och gå mot mindre starka produkter.

Elina Ussa påpekar att ungas alkoholkonsumtion har minskat under hela 2000-talet.

Sociala medier har spelat en viktig roll, men också spelvärlden som sysselsätter ungdomar på veckoslutskvällarna på ett helt annat sätt än tidigare.

- Ofta har man tänkt att tillgång och pris är de enda faktorer som påverkar efterfrågan på alkohol. Man argumenterar utgående från hur konsumtionen ökade för femtio år sedan då mellanölet kom till matbutikerna. Man kan inte jämföra situationen då med den lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet. Världen är i dag på många sätt mycket annorlunda än den var för femtio år sedan.

Diskussion om artikeln