Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Deltagarsuccé! Stafettkarnevalens nya rekord överraskade verksamhetsledaren: ”Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så här populärt att komma till Åbo”

Från 2018
Uppdaterad 01.05.2018 20:42.
Inmarschen på stafettkarnevalen
Bildtext I fjol arrangerades Stafettkarnevalen i Alberga i Esbo.
Bild: Yle/Björn Karlsson

215 skolor och totalt 11 355 starter. Stafettkarnevalen i Åbo kommer att ha ett mer hektiskt program än någonsin förr då man arrangerat tävlingarna annanstans än på Olympiastadion.

Stafettkarnevalen i Åbo kommer att bli en större deltagarfest än vad arrangörerna hade vågat hoppas på. Aldrig förr har så här många starter stått på programmet då tävlingarna går av stapeln på annat håll än på Helsingfors Olympiastadion.

Då Stafettkarnevalen arrangeras på Paavo Nurmis stadion i Åbo 18-19 maj slår man det tidigare rekordet med över 700 starter. År 2016 startade man 10 654 gånger i Vasa.

I Åbo kommer man ändå inte upp till Olympiastadions rekordsiffror som är 12 838 från år 2015. På alla tiders lista räcker årets 11 355 starter till femte plats.

– Jag hade inte väntat mig att det är så populärt att komma till Åbo. Men det var kanske fel tänkt av mig, säger Stafettkarnevalens verksamhetsledare Jan-Erik Eklöf.

Jan-Erik ”JEJE” Eklöf, projektledare för Stafettkarnevalen.
Bildtext Jan-Erik Eklöf.
Bild: FINLANDS SVENSKA IDROTT / Mia Lönnroth

– Frågan ställdes också inom organisationskommittén, att hur mycket får vi skolorna i Helsingforstrakten och österut att röra på sig till Åbo. Men oron visade sig vara helt onödig.

Lätt resa från Åland

215 skolor har ändå tyckt att en utfärd till Åbo är värd att göra. Det här blir också den första gången som Stafettkarnevalen arrangeras i Finlands tidigare huvudstad.

– Jag tror att det är intressant att komma till en ny stad. Så är det antagligen väldigt många åländska skolor som kommer över. Det är kortare väg för dem att komma med båten direkt till Åbo och inte behöva sitta i bussen ännu efter det, säger Eklöf.

– Alla tycks ta sig dit också från Nyland och hela landet. 215 skolor är fler skolor än vad vi har haft på den senaste tiden, jag tror vi har legat vi 211 skolor så nu blir det några fler.

Hektisk tidtabell under tävlingarna

Just nu är det är full fart med arrangemangen då det är under tre veckor till Stafettkarnevalens invigning. Enligt Eklöf har förberedelsernas tidtabeller hållit men under själva tävlingarna kan det bli bråttom.

– Det kommer att bli ganska tajt när starterna stiger över 11 000, det blir inte så många minuter mellan de olika starterna. Men jag tror nog vi klarar det, vi har gjort det förut på Olympiastadion så inte ser jag någon orsak att vi inte skulle klara av det på Paavo Nurmis stadion.

Det här blir nu det tredje året i följd som Stafettkarnevalen arrangeras på annat håll än Helsingfors Olympiastadion där renoveringsarbetet är i full gång. Eklöf menar att Paavo Nurmis stadion är ett lysande ställe för den stora idrottsfesten.

– Där ryms 10 500 åskådare så den är nästan som gjord, eller ”mitoiterad” som det heter på finlandssvenska, för en Stafettkarneval.

Fullt med publik följer med friidrottstävlingar i sommarvärmen på Paavo Nurmi stadion i Åbo. Släggkastning på gång.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Helt oproblematiskt är det ändå inte med de nya utrymmena.

– Där finns lite utmaningar med uppropet. Det finns bara en port så där kommer vi att få det lite tajt när alla ska ut genom samma lucka. Men logistiken är under kontroll och där finns bra faciliteter för resultattjänsten och för övrig verksamhet.

Eklöf är också nöjd med hur samarbetet fungerat med den nya tävlingsstaden.

– När det handlar om en ny stad och en ny arena så är det alltid lite mera arbete med logistiken. Men det har varit bra samarbete med Åbo stad och deras evenemangskoordinator, vi kommer att ha ganska bra synlighet i Åbo, både före och under karnevalen.

Diskussion om artikeln