Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga ståltullar mot EU ännu - Vita huset gav förhandlingarna mer tid

Från 2018
Uppdaterad 01.05.2018 07:51.
USA:s president Donald Trump.
Bildtext President Donald Trump skjuter upp beskedet om tullavgifter på stål och aluminium.

EU, Kanada och en rad andra länder kan dra en lättnadens suck. USA inför trots allt inte kännbara tullavgifter på stål och aluminium, åtminstone inte ännu. Vissa länder får nu ytterligare en månad förhandlingstid.

Det var i mars som president Donald Trump meddelade att USA inför en 25-procentig tull på stål och en 10-procentig tull på aluminium.

EU, Kanada, Mexiko, Brasilien och Australien fick ändå ett tillfälligt undantag från beslutet.

USA meddelade ändå att det undantaget skulle upphöra att gälla den 1 maj.

I sista stund, bara timmar innan tullarna skulle träda i kraft, meddelade ändå Vita huset att undantaget förlängs med 30 dagar.

Men efter det ska loppet vara kört.

En källa som känner till beslutsgången i frågan säger till Reuters att det inte blir fråga om några ytterligare förlängningar av undantaget efter den 1 juni.

Många drabbas

I bakgrunden till Trumps beslut att införa höga tullar på stål och aluminium finns hans önskan att stöda den inhemska industrin.

Måltavla nummer ett för de amerikanska åtgärderna är storproducenten Kina. Men också många andra länder drabbas alltså av tullarna, åtminstone i något skede om man får tro Vita huset.

På tisdagsmorgonen meddelades att USA nått en överenskommelse i frågan med Brasilien, Argentina och Australien. Vad de här länderna har gått med på för att slippa tullarna är ännu inte känt.

Tidigare har Syd-Korea fått ett permanent undantag från stål- och aluminiumtullarna genom att gå med på att minska sin stålexport med cirka 30 procent från 2017 års nivå.

Handelskrig skräckscenariot för Finland

För Finland är stål- och aluminiumhandeln med USA ingen jätteaffär.

De nu aktuella varorna utgjorde ifjol endast två procent av Finlands export till USA. Enligt Tullen handlar det i pengar om 73 miljoner euro.

Läget är ändå oroande. Precis som i resten av EU bekymrar man sig i Finland för vad en nedåtgående spiral med åtgärder och motåtgärder kan leda till med tanke på världshandeln och exportutsikterna.

EU har redan hotat med att införa strafftullar på en rad amerikanska produkter, bland dem jordnötssmör, apelsinjuice, bourbon och Harley Davidson-motorcyklar.

Källor: Reuters, AFP, BBC, STT

Diskussion om artikeln