Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkorea: Propagandahögtalarna vid gränsen börjar monteras ned

Från 2018
Uppdaterad 01.05.2018 11:30.
Sydkoreanska soldater har börjat ta ner propagandahögtalare vid gränsen mot Nordkorea - Spela upp på Arenan

Ett första konkret tecken på de förbättrade relationerna mellan Syd- och Nordkorea ska nu vara synligt. På båda sidor om gränsen ska man ha inlett arbetet med att ta ner propagandahögtalarna som riktats mot grannen.

Det var vid toppmötet förra veckan som ledarna från de bägge koreanska länderna enades om bland annat det här – mest symboliska – steget i avspänningsprocessen.

Sydkoreas försvarsministerium meddelade på tisdagsmorgonen finsk tid att de nu ser tecken på att högtalarna i norr börjar tas ned på den norra sidan av gränsen.

Senare sände Sydkorea ut bildmaterial på hur sydkoreanska soldater börjat nedmontera sina högtalare (se videon).

Steg mot fred?

Som en gest av god vilja stängde Sydkorea av sina apparater redan inför toppmötet mellan den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In .

De sydkoreanska högtalarna har tutat ut en blandning av nyheter, koreansk popmusik och kritik mot den nordkoreanska regimen.

På den nordkoreanska sidan av gränsen har man svarat med samma mynt. Även där har man sänt propaganda över gränsen med hjälp av högtalare.

Ett annat led i avspänningspolitiken är att Nordkorea övergår till samma tidszon som Sydkorea.

Klockornas visare flyttas framåt med en halv timme. Det här beskedet levererades på nordkoreansk teve på valborgsmässoaftonen.

Syd- och Nordkorea har inte slutit fred efter kriget på 1950-talet, men efter toppmötet är det möjligt att ett fredsavtal nås före årets slut.

Redan i vår är det meningen att Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump träffas.

Källor: Reuters, Yle

Artikeln uppdaterad kl.9.25 med uppgiften om att Nordkorea byter tidszon samt 11.30 med uppgiften om att Sydkorea börjat montera ned sina högtalare samt med en ny video på det.

Diskussion om artikeln