Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hollywoodskådespelaren Ashley Judd stämmer Harvey Weinstein

Från 2018
Ashley Judd anländer till Oscarsgalan 2018.
Bildtext Ashley Judd anländer till Oscarsgalan 2018.
Bild: EPA-EFE/MIKE NELSON

Skådespelaren Ashley Judd har stämt den tidigare producenten Harvey Weinstein för ärekränkning och sexuella trakasserier. Judd hävdar att Weinstein skadat hennes karriär efter att hon tillbakavisade hans sexuella närmanden.

I stämningsansökan beskyller Judd Weinstein för att ha kostat henne en roll i filmtrilogin Sagan om Ringen. Enligt stämningsansökan använde Weinstein sitt inflytande inom filmindustrin till att skada Judds rykte och begränsa hennes möjligheter att hitta arbete.

En talesman för Weinstein säger att den tidigare filmstudiochefen varken smutskastat Judd eller blandat sig i hennes karriärmöjligheter. Enligt talesmannen har Weinstein tvärtom kämpat för Judds karriär.

Ashley Judd var en av de första kvinnorna som i oktober 2017 i offentligheten beskyllde Weinstein för sexuellt ofredande. Kort därpå körde “metoo-rörelsen i gång i sociala medier. Sedan dess har över 70 kvinnor beskyllt Weinstein för sexuella oegentligheter.

Weinstein har tillbakavisat alla beskyllningar om oegentligheter.

Judd är en ledande medlem i Times’s up-rörelsen mot sexuella trakasserier i arbetslivet. Hon säger i ett uttalande att ett eventuellt skadestånd kommer att doneras till Time’s up-rörelsens fond för juridiskt bistånd till kvinnor och män som råkat ut för sexuella och andra trakasserier på jobbet.

Källor: Reuter, New York Times

Diskussion om artikeln