Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahus beskyllningar mot kärnavtalet med Iran väcker motstridiga reaktioner

Från 2018
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar i ett tal att Iran bryter mot kärnavtalet med landet.
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar i ett tal att Iran brutit mot kärnavtalet med landet.
Bild: EPA-EFE/JIM HOLLANDER

Internationella atomenergiorganet IAEA tar inte direkt ställning till premiärminister Benjamin Netanyahus beskyllningar enligt vilka Iran bryter mot det internationella avtalet om landets kärntekniska program.

Netanyahu lade på måndagen fram vad han betecknade som bevis för ett hemligt iranskt kärnvapenprogram. Han sade att Israel har tiotusentals dokument som avslöjar Irans kärnvapenprogram.

En talesman för IAEA säger att organet analyserar all relevant information som det har tillgång till, men att man inte diskuterar de här frågorna offentligt.

Talesmannen upprepade i ett uttalande de ställningstagande som finns i IAEA:s rapport från 2015. Enligt rapporten finns det inga trovärdiga uppgifter efter 2009 som skulle ha att göra med att Iran skulle försöka utveckla kärnvapen.

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att det inte fanns någonting verkligt nytt i Netanyahus tal och inga uppgifter om att Iran brutit mot kärnavtalet från år 2015.

Bild anser att Netanyahu inte lade fram några avgörande bevis mot Iran.

Frankrike och Storbritannien som båda två skrivit under Iranavtalet säger att Iran följt avtalet och att man borde hålla fast vid det.

USA på samma linje som Netanyahu

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger däremot att de dokument som Netanyahu talade om bortom allt tvivel bevisar att den iranska regimen inte hållit sig till sanningen.

USA:s president Donald Trump motsätter sig kärnavtalet med Iran och ska senast den 12 maj besluta sig för att riva upp avtalet eller att behålla det.

Trump säger att han tittat på en del av Netanyahus tal och att situationen inte är acceptabel.

Iran har gått till angrepp mot Netanyahus påståenden och utrikesministeriet talesman kallade honom en ökänd lögnare.

Källor: Reuters, STT, BBC

Diskussion om artikeln