Sipri: Rysslands militärutgifter minskar medan världen spenderar allt mer
Rysslands militära utgifter minskade kraftigt förra året, för första gången sen 1998. Samtidigt ökade världens totala militära utgifter. Det visar den årliga rapporten från fredsforskningsinstitutet Sipri.
Trots spänningarna mellan Ryssland och väst så sjönk Rysslands militärutgifter med hela 20 procentenheter år 2017, i jämförelse med året innan.
Enligt Sipris rapport gjorde Ryssland av med 66,3 miljarder dollar (54,9 miljarder euro) på sitt försvar år 2017.
Senast Ryssland tvingades skära ner sina militära utgifter var 1998 under den svåra ekonomiska krisen.
- Militär modernisering har fortsatt hög prioritet i Ryssland, men budgeten har begränsats av de ekonomiska problemen, säger forskaren Siemon Wezeman vid Sipri.
"Ryssland tvingas svälja sin stolthet"
Han hänvisar bland annat till de västliga sanktionerna mot Ryssland.
Sanktionerna och de låga oljepriserna till trots har Ryssland lyckats skydda sin militärbudget hittills, på bekostnad av infrastruktursatsningar och utbildning exempelvis, enligt Wezeman.
- Nu är det inte längre möjligt att hålla försvarsutgifterna på så hög nivå. Ryssland tvingas svälja sin stolthet, säger Wezeman till nyhetsbyrån AFP.
Kina satsar näst mest i världen
I Sipris rapport om militära utgifter räknas allt som världens länder satsar på det militära: vapen och materiel, löner, pensioner och sociala utgifter.
Världens sammanlagda militärutgifter ökade litet, med 1,1 procent, till 1 739 miljarder dollar under förra året. Det innebär att 2,2 procent av världens bruttonationalprodukt går till det militära.
Utgiftsökningarna var stora i Asien, Stillahavsområdet och i Mellanöstern.
I Asien beror ökningen främst på spänningar mellan Kina och dess grannländer.
Kina satsar näst mest i världen på det militära. 2017 ökade Kinas militärutgifter med 5,6 procent, till 228 miljarder dollar.
Saudiarabien satsar också stort
- Trots låga oljepriser, har väpnade konflikter och rivaliteter i Mellanöstern drivit på en kraftig ökning av regionens militärutgifter, säger Pieter Wezeman, en annan forskare på Sipri.
Saudiarabien står för de tredje största militära utgifterna i världen och där ökade utgifterna med 9,2 procent år 2017, till 69,4 miljarder dollar.
Procentuellt steg militärutgifterna ännu mer i Iran (19 procent) och Irak (22 procent).
USA gör fortfarande av med överlägset mest pengar i världen på sitt försvar – 610 miljarder dollar år 2017, ungefär exakt lika mycket som året innan.
Källor: Sipri, AFP