Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Määttä involverad i Ovetjkins segermål – Washington Capitals tog ledningen i matchserien

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt
Ovetjkin matchhjälte mot Pittsburgh – Määttä kunde ha skött saken bättre - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Washington Capitals besegrade Pittsburgh Penguins med 4–3 och leder matchserien med 2–1. Det avgörande målet kom bara en dryg minut innan slutsignalen, signerat Alexander Ovetjkin.

Washington Capitals jagar sin första Stanley Cup-seger medan Pittsburgh Penguins är regerande NHL-mästare. Bägge två har storstjärnor i leden: bland andra Sidney Crosby och Jevgeni Malkin i Penguins och Ovetjkin och Nicklas Bäckström i Capitals.

Washington inledde målskyttet genom John Carlsson på pass av just Bäckström och Ovetjkin.

Poängettan utjämnar

Sedan gjorde hemmalaget Pittsburgh två mål i rad: först genom Jake Guentzel, sedan genom Patric Hörnqvist.

Guentzel toppar poängligan i slutspelet och sett till statistiken verkar denna 23-åring vara en riktig vinnarskalle. Under sin rookiesäsong i fjol som slutade i Stanley Cup-seger gjorde han 21 poäng på 25 playoffmatcher, och i år har takten varit än värre: hela 19 poäng på nio matcher. Det är rätt få spelare som har ett klart högre poängsnitt i slutspelet än i grundserien, men Guentzel är en av dem.

I andra perioden sågs ytterligare två mål till. Chandler Stevenson utjämnade till 2–2 innan Sidney Crosby förde upp Penguins i ledning på nytt. Superstjärnan Crosby är för övrigt trea i poängligan efter sin lagkamrat Jake Guentzel samt Bostons stjärnskott David Pastrnak.

Avgörandet

I början av tredje perioden utjämnade Matt Niskanen till 3–3 och de siffrorna höll sig till matchens slutminuter. Ända tills Bäckström och Ovetjkin – med viss assistans av Pittsburgh-backen Olli Määttä – kom upp i ett två-mot-ett-anfall som slutade i att svensken serverade ryssen som punkterade matchen och matchserien till 2–1.

Ovetjkin har nu gjort mål i fyra matcher i följd (fem fullträffar). Totalt visar antalet mål i årets slutspel på åtta, en siffra som gör att han delar ledningen i skytteligan med Guentzel, Crosby och Winnipegs Mark Scheifele.

Matchens enda finländare, Pittsburgh-backen Olli Määttä, spelade tredje mest av lagets backar, 21:46 minuter. Han hade två skott mot mål men noterades inte för några poäng.

Capitals leder matchserien med 2–1 efter att ha förlorat öppningsmatchen med 2–3 och sedan vunnit med 4–1 och 4–3. Match nummer fyra spelas i Pittsburgh på torsdag kväll lokal tid.

Diskussion om artikeln