Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: 9 av 10 andas in förorenad luft

Från 2018
Barn i Indien protesterar mot dålig luft i New Delhi.
Bildtext Barn i Indien protesterar mot dålig luft.
Bild: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Över 90 procent av jordens befolkning drar in smutsig och därmed skadlig luft i sina lungor. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att sju miljoner människor årligen dör till följd av dålig luftkvalitet.

Dålig luftkvalitet är något som alla delar av jorden tampas med, men problemet är väldigt mycket större i de fattigare länderna i Afrika och Asien, främst i norra Afrika, Mellanöstern och Sydostasien.

I de här områdena är föroreningarna i luften ofta fem gånger högre än rekommenderat. I indiska Gwailor var nivåerna för några år sedan 17 gånger högre än vad som är hälsosamt.

– Det här är ett väldigt dramatiskt problem som vi står inför, säger Maria Neira som är chef för avdelningen för allmän hälsa och miljö på WHO.

En kvinna utövar yoga i ett luftförorenad New Delhi.
Bildtext En kvinna utövar yoga i ett luftförorenad New Delhi, Indien.
Bild: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

De pyttesmå giftiga partiklarna från till exempel sulfater och kol (mindre än 2,5 mikrometer) utgör de största hälsoriskerna eftersom partiklarna kan tränga djupt in i lungor och hjärta. WHO nämner stroke, hjärtsjukdomar, lungcancer och lunginflammation som några konsekvenser.

Smutsiga energikällor en stor fara för kvinnor och barn

WHO har undersökt både inomhus- och utomhusluften. 2016 ledde föroreningar i utomhusluften till 4,2 miljoner dödsfall, medan 3,8 miljoner dog till följd av smutsig luft inomhus.

Speciellt oroande är att 40 procent av jordens befolkning inte har tillgång till rena energikällor för matlagning. Till exempel kol är en stor källa till luftföroreningar i hemmen, enligt WHO.

– Det är oacceptabelt att över 3 miljarder människor – främst kvinnor och barn – varje dag fortfarande andas in dödlig rök från förorenande spisar i sina hem, säger WHO-chefen Tedros Adhanom.

Trots att utbudet av renare energikällor ökar, håller utvecklingen inte samma takt som befolkningsökningen. WHO pekar i det här fallet framför allt på Subsahariska Afrika.

Mopedister i Vietnamns huvudstad Hanoi den 7 mars 2016.
Bildtext Hanoi i Vietnam.
Bild: EPA/LUONG THAI LINH

I rapporten finns information om luftkvaliteten i 4 300 städer i 108 länder, men WHO efterlyser bättre tillgång till data från fler afrikanska städer. Bara åtta av de 47 afrikanska länderna har gett ut uppgifter om luftkvaliteten i en eller flera städer.

WHO noterar slutligen att städer och regioner i sandiga områden med en närliggande öken av naturliga skäl har högre partikelnivåer.


Källor: WHO, AFP

Diskussion om artikeln