Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#32 "Det har aldrig hänt att vi skulle ha varit märkbart påverkade när våra barn är närvarande"

Från 2018
Någon rullar en cannabiscigarette.
Bildtext Bildmontage: Miro Johansson

Eftersom de skadliga sidorna av droganvändning självfallet har synts mest här, så skulle jag villa komma med en annan betraktelse - nämligen en tvåbarnsmors användning av cannabis.

Jag förstår självfallet att de negativa aspekterna måste komma i första hand då man gör en droggranskning. Annat vore inte acceptabelt. Jag vill ändå berätta min berättelse, som kanhända visar en annan sida av myntet.

Jag är en 40-årig tvåbarnsmor som lever ett vanligt svenssonliv med min man och våra hundar. Vi bor i utkanten av en större stad, har nyligen skaffat eget hus och arbetar båda både hel- och deltid.

Jag kom i kontakt med cannabis under mina ungdomsår i gymnasiet och kan inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Ärligt sagt visste jag inte hur man rökte och jag blev inte påverkad. Jag tyckte snarare att det fanns en hype kring drogen och att folk på min hemort ville visa upp hur coola de var genom att dra fram jointar på fester där det mest dracks alkohol.

Det blev en pojkvän som fick mig att förstå vad cannabis går ut på, och då var jag närmare trettio år. Jag kommer ihåg då vi gick ut till en park, drack hallonlimonad och rökte hans hemodlade gräs och hur dofter, färger och känslor på något sätt kom närmare inpå mig. Jag kände en otvungen lycka och ett lugn som jag inte hade stött på förut.

Denna pojkvän hade ett förhållande till cannabis som var obekant för mig. Han ville inte röka bland andra människor, han gjorde det bara vid väl utvalda stunder då det fanns något att fira och han såg alltid till att ha något gott med i väskan: choklad, limonad och slickepinnar. Jag påverkades av denna avslappnade attityd och introducerade även cannabis till min nuvarande man, som i och för sig hade rökt förut, men ändå inte riktigt heller förstått vad det kan handla om.

Idag har vi en odling i källaren om vintrarna. Om sommaren odlar vi utomhus. Att pyssla om växterna gör mig otroligt glad och lugn och det är också roligt att experimentera med att korsa frön och olika sorter. Cannabis kan påverka en på så många olika sätt - varje sort har sina särskilda egenskaper och att ta reda på detta är som ett äventyr - en extra nivå av skojighet i livet. Jag och min man brukar röka vår joint liksom de andra tar sitt fredagsvin. Ibland sitter vi ute på gården och diskuterar arbetsveckan, livet och våra planer och ibland går vi ut och gå. Vi röker enbart om helgerna eller vid fester och ledigheter – jag är noga med att rökandet inte blir slentrianmässigt.

Jag har naturligtvis förklarat för min äldsta dotter vad det är för odlingar vi har i källaren och vad detta rökande går ut på, varpå vi samtidigt diskuterade alkoholanvändning, övriga droger och varför vuxna människor överhuvudtaget längtar efter att vara påverkade. Det har aldrig hänt att vi skulle ha varit märkbart påverkade när våra barn är närvarande. Vår yngsta är dessutom så liten att han ännu inte förstår vad det handlar om.

Våra närmaste vänner vet att vi röker cannabis och kommer så klart gärna och hälsa på och ta del av vårt nöje. Det enda problem vi har stött på, är att många vill köpa vårt gräs, men vi har bestämt att vi inte säljer längre, eftersom det är riskabelt och dessutom än mer kriminellt.

Jag kan inte förstå varför en hemanvändning av vårt slag betraktas som kriminellt på något plan. Vi stör ingen, vi sköter oss själva, går på jobb, uppfostrar barn som är glada, självständiga och vågar ställa frågor. Jag måste faktiskt säga att äldsta dottern verkar ytterst ointresserad av cannabis. Antar att det är så när man har vuxit upp med en odling i källaren - det är inte så speciellt då längre.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser

Diskussion om artikeln