Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

34# "Jag kan inte tala öppet om detta med någon annan än mina närmaste vänner"

Från 2018
Hand som håller i en cannabisjoint.
Bildtext Bildmontage: Miro Johansson
Bild: lev dolgachov

Jag är en ung finlandssvensk man som använder (lätta) droger i rekreationssyfte.

Samhällets inställning till och bestraffning av folk som mig lärde mig att se de runt mig som hot. Jag drog mig tillbakas från mina föräldrar och tappade all tillit till hälsovården och polisen. Jag kände mig tvungen att isolera mig själv från alla hot.

Jag har höga förväntningar på framtiden. Jag jobbar hårt i skolan och siktar på universitet och sedan vidare. Om jag misslyckas är det knappast på grund av mina vitsord, utan att någon får reda på att det inte är alkohol i mina blodådror på festen och räddar mig med en prick i straffregistret som betyder att alla mina drömmar är krossade.

Jag fruktar att jag kommer lyftas upp som exempel i kriget mot droger. Men jag kan inte tala öppet om detta med någon annan än mina närmaste vänner.

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser