Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Emelie Eriksson har en riktigt bra praktikplats: Sminkar modeller och kändisar i Paris

Från 2018
En kvinna med långt brunt hår som befinner sig i Paris. I bakgrunden syns Eiffeltornet.
Bildtext Emelie Eriksson skapar yrkeskontakter och samlar erfarenhet i Paris.
Bild: Privat

Emelie Eriksson skickade iväg ett mejl och vips lyckades hon landa en drömpraktikplats - nämligen som assistent till make up- och hårstylisten Harold James i Paris. Till hans kundkrets hör bland annat Angelina Jolie och Kendall Jenner.

Ålandsbördiga Emelie Eriksson studerar på estenomlinjen i Vasa men just nu gör hon en fyra månader lång praktik i Paris.

- Det känns bra att vara här. Det är en ganska häftig praktikplats och det är roligt att jag fått den här chansen, säger hon.

När vi ringer Emelie befinner hon sig hemma i det rum hon hyr av en svensk familj. Det är här hon uppdaterar sin blogg och gör sina vloggar under tiden i Paris.

Sin praktik gör Emelie hos make up- och hårstylisten Harold James som är ett känt namn i branschen.

- Han är en av de mest kända i Paris, men också i resten av världen. Han åker ofta till USA, Asien och runt i Europa och jobbar.

En man och en kvinna sitter vid ett bord. De tittar in i kameran. I händerna håller de löshår. De är make up-artister och hårstylister.
Bildtext Harold James och Emelie Eriksson kommer bra överens - något som är viktigt när man jobbar tätt ihop.
Bild: Privat

Innan Emelie började jobba var hon väldigt nervös för hur det skulle gå. Hon märkte ändå snabbt att Harold är snäll och trevlig, så nu känner hon sig trygg med sitt jobb.

Eftersom de jobbar så tätt tillsammans så är samspelet viktigt. Och som tur är har det fungerat bra.

- Vi är båda ganska lugna personer så där passar vi ihop. Vi har också haft ganska mycket tid att lära känna varandra. Jag har varit hemma hos honom och ätit lunch eller fikat. Han fixade också mitt hår nyligen och det tog åtta timmar, så då satt vi verkligen i åtta timmar och bara pratade.

Men visst kan det uppstå en del prestationsångest när man ska jobba med en så pass erkänd person.

- Visst är jag rädd att göra fel. Jag vill ju att allt ska bli perfekt. Hittills har allt gått bra och han har varit nöjd med mina jobb. Han har ju valt mig av en anledning också, så på det sättet känns det helt okej, säger Emelie.

Assisterar men får också göra egna jobb

Under praktiken jobbar Emelie som Harolds assistent, och det innebär att hon gör allt som underlättar hans jobb.

- Om vi har en kund så kanske jag lockar håret eller förbereder huden. Grundjobb liksom. När vi gör bröllop så gör han bruden och jag brudtärnorna. Om det är många modeller på en fotografering så tar han några och jag några.

Emelie har också fått göra helt egna jobb de dagar Harold inte hinner med allt. Hon har till exempel gjort smink och hår på en modell som gjorde reklam för bröllopsklänningar.

- Jag blev lite förvånad när han berättade att jag skulle få ett eget jobb. Men jag fick öva på förhand på hans syster och han visade hur det kommer att gå till och hur modellen ska se ut, så jag var förberedd.

Emelie tycker det är roligt att han har förtroende för henne, men det är också lite nervöst att åka ut på egna jobb.

- Det är ju han som har ansvar för allt så om jag klantar till det påverkar det också honom, säger hon.

En sådan här praktikplats kräver ambition

Att få praktisera hos en stor make up- och hårstylist är inte världens mest självklara grej. Det kräver att man är målmedveten och satsar stort, och det har Emelie gjort.

Redan när hon inledde sina studier började hon jobba på sin portfolio.

- Jag har gjort väldigt mycket jobb på fritiden och också egna projekt för att få bilder på vad jag kan göra. Fastän jag fortfarande studerar har jag ganska mycket erfarenhet och grejer att visa upp.

En kvinna sminkar en annan kvinna som är iklädd en vit spetsklänning. De befinner sig ute i skogen och solen skiner.
Bildtext Emelie har länge jobbat på sin portfolio.
Bild: Privat

Förra våren gjorde Emelie praktik hos fem olika make up- och hårstylister i Stockholm, och de har skrivit utvärderingar och arbetsintyg för Emelie.

- Jag tror min portfolio och utvärderingarna gjorde att jag fick praktiken, säger hon.

För att få kontakt med Harold James slängde hon iväg ett enkelt mejl.

- Jag fick svar två veckor senare där han skrev att han gärna tar emot mig. Så det var ganska enkelt egentligen. Jag trodde det skulle vara mycket svårare.

Harold har sminkat en del stora namn

Harold James sminkar modeller, personer som ska ha bröllop och även en del kändisar.

När Emelie insåg att han fixat bland annat Beyoncé, Angelina Jolie, Jessica Alba, Kendall Jenner och Cate Blanchett blev hon ganska imponerad.

Emelie har själv också fått vara med och jobba med diverse kändisar: Artisten Selah Marley (Bob Marleys barnbarn och Lauryn Hills barn), skådespelaren Vanessa Morgan samt Selena Locks och fotbollsspelaren Ronaldo (de är ihop).

Hon har också jobbat med en del influencers, som till exempel Nicole Warne, mer känd som garypeppergirl.

- Under fashion week här i Paris så sminkade och fixade vi håret på dem innan de gick till modevisningarna. Jag visste inte vilka de var, så jag fick kolla upp det efteråt och då insåg jag att de var ganska kända.

Jag ser ju dem som helt vanliga människor och det tror jag är bra.

Att inte riktigt ha koll på alla kändisar kan också vara en bra grej.

- Jag ser ju dem som helt vanliga människor och behandlar dem så som jag behandlar andra, och det tror jag är bra.

Men att inte veta kan också leda till en del förvåning. Till exempel när hon skulle sminka Vanessa Morgan som alltså är en av skådespelarna i tv-serien Riverdale.

- Jag visste inte vem hon var, men så frågade hon om jag kunde kolla hur många människor som stod utanför hennes hotell. Jag öppnade fönstret och då var hela gatan full med tonåringar och paparazzifotogafer som stod och väntade på henne. Då förstod jag att hon nog var ganska känd.

När Emelie och Harold lämnade hotellet trodde folkmassan där ute att Vanessa var med, men när de märkte att så inte var fallet lugnade de ner sig.

- Men det var en rolig grej att se hur det kan vara, säger Emelie.

Lär sig massor under praktiken

Förutom att praktiken är rolig och bjuder på kändismöten så lär sig Emelie också massor.

- Jag får mycket kontakter och en fot in i branschen. Jag får mycket erfarenhet för Harold är jätteduktig, så jag lär mig massor av honom.

Emelie har redan utvecklats som make up- och hårstylist.

- Jag har lärt mig mycket, speciellt flera små knep som kan göra jättestor skillnad. Hur man till exempel får hyn att se bra ut och hur man får frisyren att hålla bra.

En man och en kvinna sitter vid ett bord. I händerna håller de löshår. De är make up-artister och hårstylister.
Bildtext Emelie har lärt sig en massa bra knep under tiden med Harold.
Bild: Privat

Den största utmaningen att jobba som assistent är att läsa av sin arbetsgivare.

- Jag har assisterat fem olika make up- och hårstylister i Stockholm och de jobbade alla på olika sätt och ville att jag skulle vara på olika sätt. Det är svårt att veta hur en annan person vill att jag ska bete mig eller hur jag ska agera.

Man måste vara lyhörd för att det ska fungera.

- Vissa vill att man ska göra det de säger och inte så mycket extra medan andra är helt tvärtom. Så det där får man lära sig lite efterhand.

Som tur är, så är Harold tydlig med hur han vill att Emelie ska vara.

- Om han vill jag ska göra något så säger han till, så jag känner mig inte så förvirrad.

Ska resa men vet inte vart

På Instagram har Harold listat sina resmål under våren 2018 - en imponerande mängd. Emelie ska få följa med på några av dem. Hon har redan varit med honom till franska rivieran (som hon vloggat om här.)

- Jag ska också med på fler resor, men jag vet inte vart, säger hon.

Att inte veta vart hon ska resa är inget som bekymrar henne.

- I den här branschen får du ta dagen som den kommer. Man tror man har jobb en dag men plötsligt flyttas det eller så kommer det ett nytt jobb till.

Det räcker inte att bara vara bra

Vad krävs då för att bli en bra make up- och hårstylist? Det viktigaste är så klart att vara bra på sitt yrke.

- Men fastän man är bra betyder det inte att man automatiskt får jobb. Så man måste också vara driven och kunna ta sig framåt och hitta de där jobben, säger Emelie.

Det är också bra att vara en social person.

- Man är kanske inte som en psykolog, men man har ju en stund med kunden där den pratar av sig, så det är nog viktigt att kunna vara social.

En kvinna sminkar en annan kvinna. Kvinnan som sminkar har ett bälte som är fullt med sminkpenslar.
Bildtext Var Emelie ska jobba när studierna är klara vet hon inte än.
Bild: Privat

Emelie trivs i Paris men är osäker på en framtid där eftersom hon inte kan franska. Ska hon fortsätta jobba där måste hon lära sig språket.

- Jag skulle säkert kunna jobba här några år, men i planerna har nog alltid funnits att komma tillbaka till Finland eller Sverige. Vi får se.

Hon är hemma från Åland som ligger så där passligt mellan Sverige och Finland.

- Det är ju min hemort och den ligger närmast hjärtat, men jag funderar nog på att jobba i Stockholm eftersom det ligger så nära. Det tar ju bara några timmar att ta sig dit.

Till jul ska Emelie bli klar med sina studier, och vad som händer sedan får vi se. Vi gissar på fler modell- och kändissminkningar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln