Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#37 "Bland mina vänner hittar man både brukare och icke-brukare, och alla kommer vi överens"

Från 2018
Händer som har cigaretter i handen.
Bildtext Bildmontage: Miro Johansson

Jag är nu en 27-årig man som brukat droger sen jag var 14. Jag började med snuset vid cirka 14-årsålder. Så småningom sökte jag mig till svamparna som växer på våra fält varefter även alkohol, tobak och cannabis kom med i bilden vid 15-16-årsålder.

Jag säger uppriktigt att jag aldrig haft problem med mitt så kallat blandbruk. Kanske på grund av en stabil uppväxt och vänner och föräldrar som bryr sig, kanske rent genetiskt.

Jag är nu ut i arbetslivet efter fina universitetsvitsord, och har under denna tiden endast haft helt uppehåll på några månader här och där, inte för någon speciell orsak - bara för att jag inte känt för droger.

Bland mina vänner hittar man både brukare och icke-brukare, och alla kommer vi överens. Känner även till flera andra i samma situation och som alla frågar oss själva varför vårt sporadiska bruk ska anses vara så omoraliskt?

Visst har jag träffat människor det gått fel för, men dessa har ofta massor av andra faktorer som påverkar deras situation (tidig död i familjen, upptagna föräldrar, svåra hemförhållanden, psykiska problem, mobbning etc.)

Trots att jag rört mig i kretsar med diverse narkotikabruk, finner jag att alkoholen är den vanligaste man ser grovt missbruk av. Missbrukarna använder vad de kan för att fly från sin situation (knark, alkohol, spel, sex, adrenalin etc.), jag tror inte lösningen då är att straffa deras val av flyktfarkost – snarare borde vi hjälpa dem med grundproblemen i deras liv.

Jag förstår att man kan vara rädd att publicera historier så som min, eftersom det kan signalera åt vilsna tonåringar att narkotikabruk är helt harmlöst och riskfritt (vilket trots allt inget berusninsmedel är).

Genom hela mitt liv har alla dessa historier om de allra värstingarna bara gjort mig misstänksam mot auktoriteter och lätt mig närmare hemsidor som överdrivet glorifierar narkotikabruk i alla former. Lektioner där Pelle 40 år och sprutnarkoman ska berätta åt allmänheten hur hemskt liv han haft på grund av att han började med cannabis har bara känts bisarra när man, genom att resa 2 timmar bort med flyg, kommer till ett land där cannabisbruk är accepterat.

Jag kunde givetvis ta upp flera verkliga negativa sidor med hur det kan gå för vissa med knark, men med tanke på hur denna kampanj hittills har gått tror jag vi redan fått läsa "värsting-historierna".

Jag hoppas att en mera nyanserat debatt får florera i framtiden i vårt samhälle!

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.

Tala om knarket - publikens berättelser