Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Känner du dig trött och nedstämd trots att våren äntligen är här? Vårtröttheten är ingen inbillning – men under maj månad blir det bättre

Från 2018
Väsynyt nainen junassa.
Bild: Abbie Bernet, Unsplash.

De flesta finländare upplever ett uppsving i sitt mående när våren kommer med mer dagsljus. Sommaren är för många nordbor den bästa årstiden, höjdpunkten på året.

Det allmänna välbefinnandet ökar dock inte hos alla på våren - det finns många som drabbas av så kallad vårtrötthet när antalet ljusa timmar ökar.

Vårtrötthet är ett verkligt fenomen, inte något inbillat tillstånd, bekräftar forskningsprofessor Timo Partonen vid Institutet för hälsa och välfärd THL till Yle Uutiset.

En solbadare njuter av solskenet på Råholmen i Helsingfors 7 april 2018.
Bild: Lehtikuva

På våra breddgrader kan vårtrötthet vara till och med vanligare än mörkerdepression, som upp till 30 procent av finländarna beräknas lida av i någon form under något skede av vintern.

I Sverige räknar man med att 15 procent av befolkningen drabbas av vårtrötthet och mellan tre och fem procent av egentlig vårdepression.

Ljuset tränger sig på för snabbt

I slutet av mars övergår vi till sommartid och kvällsljuset förlängs markant. Den ljusa dygnstiden ökar så hastigt att det kan uppstå obalans i kroppen.

- Hastigheten i dagslängdsförändringen gör att den biologiska klockan hos känsliga individer inte hinner med, de blir vårtrötta då dagen förlängs med flera minuter varje dag, förklarar den svenska professorn Torbjörn Åkerstedt som är föreståndare för Stockholm Stress Center.

fönster
Bild: YLE/Patrik Skön

Det känns olustigt och besvärligt

På våren minskar mängden av det sömnreglerande hormonet melatonin och serotoninhalten i hjärnan ökar.

De flesta nordbor fylls med energi och blir socialt mer aktiva när det långvariga mörkret ger vika. De som tenderar att äta mera under vintern och få extrakilon blir ofta av med dem igen då aptiten normaliseras och den fysiska aktiviteten ökar.

Alla mår dock inte bra efter den långa vintern.

Vårtrötthet yttrar sig som bland annat trötthet, nedstämdhet, hängighet, seghet, energibrist, olust, sockersug och initiativlöshet.

Ett par svanar på en sjö i mulet vårväder.
Bild: Mostphotos

- Vårtröttheten kan orsaka ett 2-3 veckor långt bakslag i välbefinnandet innan kroppen vänjer sig vid ljuset eller människan själv märker att hen inte sover tillräckligt, säger Partonen.

En bidragande orsak till vårtrötthet är att människor börjar lägga sig senare då ljusmängden ökar, man hålls aktiv längre på kvällen och sedan blir sömnen för kort.

Förutom direkt sömnbrist eller sömnbesvär kan stress, vitaminbrist eller depression ligga bakom känslan av trötthet.

Vårtrötthet är inte samma sak som depression, påpekar forskningsprofessor Partonen, även om många deprimerade personer upplever att deras symptom förvärras på våren när man förväntas bli lyckligare.

En deprimerad person har också andra symptom, bland annat förändringar i det allmänna måendet, nedstämdhet, irritation, kanske ångest. En deprimerad människa har en tendens att dra sig undan och slutar bry sig om gemensamma angelägenheter.

Mars och april upplevs av många som de tyngsta månaderna och långtidsstatistik visar att det begås flest självmord i vårt land på våren, särskilt bland män.

Ekor uppdragna på land vid strand, vitsippor och björkar.

Tröttheten brukar gå om i maj

Den som är uttryckligen vårtrött ska helt enkelt försöka sova mera och bättre.

- Man ska sträva efter att det inte alls uppstår något sömnminus, säger Partonen.

Motion och regelbundna måltider rekommenderas också för den som försöker hanka sig genom trötthetsfasen.

När ljuset ytterligare ökar då våren framskrider brukar folk börja må bättre; vanligtvis kommer människor i kapp med ljuset under loppet av maj månad.

Diskussion om artikeln